A KávéBár Bazár bajnokai

Szerző: | 2018.03.06 | Hírek, Italsor

Idén március 3-4-én zajlott a KávéBár Bazár az Akvárium Klubban, ahol a két nap során nem csupán kiállítók és programok várták az érdeklődőket, hanem négy szakmai bajnokságot is eredményt hirdettek.

A Magyar Barista Bajnokság nyertese Török Ádám lett, így ő képviseli hazánkat az amszterdami világdöntőn. A nem hivatásos kávérajongók versenye, az Amatőr Magyar Barista Bajnokság győztese Nagy Pál Máté, a kreativitásra építő Hungarian Barista League bajnoka pedig Fazekas Andrea. A Magyar Sommelier Bajnokság nyilvános döntője a rendezvény társhelyszínén, a Gerbeaud Házban szintén nagy siker volt, s idén Angerman László bizonyult a legjobbnak.

A döntő előtt adta át a Magyar Sommelier Szövetség öt kategóriában a 2014-ben alapított „PAR EXCELLENCE a magyar borkultúráért” 2017. évi díjait.

Bányai Gábor Botond (szakíró), Anyukám Mondta (vendéglátás), Kreinbacher Birtok (termelő), Földesi Gyula – Soós István Borászati Szakgimnázium (oktató), Heinemann testvérek (kereskedő) kategóriában vehették át a plakettet és az óriás pezsgőt.

A döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a közönség előtt mérték össze tudásukat. Angerman László, Kovács Norbert és Tüü Péter közül idén Angerman László lett a győztes, aki első alkalommal vehette át a bajnoki címet. A verseny mellett borok és pezsgők várták a látogatókat az Arany Szalonban, s a verseny után az Akvárium Klubban.

A szakmai előadásokat is nagy érdeklődés fogadta; Szeredi Zsolt a spanyolok pezsgőjéről, vagyis a caváról tartott előadást, Molnár Andor ezúttal rumokkal készült, Ódor András az aktuális bártrendekről mesélt újgenerációs koktélok kóstoltatása mellett, Nagy Balázs pedig kínai puer teakóstolót tartott.

A kávés szakma egyik legismertebb szereplője, Tóth Sándor a Costa Rica-i Bányai-kávéfarmon szerzett élményeiről mesélt, a szintén komoly elismerésnek örvendő Várady Tibor pedig „És amúgy ki a jó barista?” címmel kerekasztal-beszélgetést tartott. Izgalmas és sikeres kísérőprogram lett az első Bár-beszéd bárkonferencia, ahol az italszakma színe-java részt vett a különböző fórumokon.