Kávéval karrier?

Szerző: | 2019.02.13 | Hírek

Nezvál Mátéval, a SCA Hungary nemzeti koordinátorával beszélgettünk a barista versenyek szervezése kapcsán, milyen presztízse van jelenleg a szakmának.

Divat manapság a barista szakma, vagy inkább pénzkereseti ugródeszkának számít a fiatalok körében?

Sajnos még mindig inkább a bizonytalanok választják itthon a vendéglátást, akik nem tudnak tizennyolc évesen mit kezdeni magukkal, vagy a tanulás mellett pénzkeresetre van szükségük. Ezért is fontos, hogy a motivációkra építsük viszont mindazoknál, akik az anyagiakon túl is látnak perspektívát a kávévilágban.

Cikkünk szerzője, Szuna Noémi Nezvál Mátéval beszélget

Mitől lesz vonzó hosszútávon a kávés szakma? Hiszen lássuk be, kevesen akarnak évtizedekig a pultban állni.

Eleve a kávé köré épül egy folyamatosan kinyíló világ, mert változnak a trendek, és számos kapcsolódó területre lehet lépni a pult mögötti baristáskodáson túl. Eleve nagyon izgalmas a versenyzés, hiszen ha valaki kikerül egy nemzetközi bajnokságra, és jó eredményt ér el, olyan kapcsolatrendszert építhet, hogy trénerként, tanácsadóként is karrierlehetőséget talál. Másrészt a sorra nyíló pörkölők is keresik a képzett munkaerőt, ahol ismét új tudásra tehetünk szert, és a kávékészítés más fázisával foglalkozhatunk. Vagy már itthon is megjelent a piacon nyerskávé-kereskedés, ez is egy érdekes vonal lehet, és ne felejtsük el, akármelyik aspektusról beszélünk, ez a szakma versenyképes kereset biztosít, ráadásul nem kell kicsavart életet élni, hiszen napközben dolgozunk. Az egyre-másra nyíló vendéglátóhelyek – és mindazok, ahol mára fontos lett a kávé minősége – folyamatosan szippantják el egymástól a munkaerőt, és nagy igény van arra, hogy minél több jól képzett barista legyen. A kávézókon túl is elkezdett számítani, mi kerül a csészébe étkezés után, ezért is tartom fontosnak, hogy a barista szakma státusza nőjön az éttermekben is, és a sommelier mellett presztízse legyen a kávé készítőjének is.