Kékfrankos a tengerentúlon

Szerző: | 2015.05.20 | Hírek, Italsor

Az amerikai Eater.com magazin összegyűjtött 10, formabontó rozét a világ minden tájáról. A listába egy magyar tétel is bekerült.

„A rozé a meleg idő univerzális itala lett, amelyet nagy kortyokban isznak Dél-Franciaországban, az Egyesült Államok északi részén és bárhol St. Barths-ban. De a rózsaszín borban több van, ígérik a címkék Franciaországtól Kaliforniáig. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10, megfizethető rózsaszínes italt, a sakétól a vermuthon át a ciderig – amelyek épp annyira finomak, mint szomjoltóak. Mindegyik szokatlan bor-alternatívát kínál, amely feszegeti a rozék hagyományos határait” – olvasható a cikkben.

A listában bordeaux-i, baszk, piemonti, Loire-völgyi, chicagoi, japán, massachussetts-i, sonomai, Midi-Pyrénées-i tételek mellett megtalálható Dúzsi Tamás 2014-es Kékfrankos Rozéja is.

A leírás szerint „a magyar borok általában jó értéket kínálnak, és ez alól a Kékfrankos sem kivétel. Dúzsi Tamás Magyarország leghíresebb rozé-készítője, aki az organikus és fenntartható művelés híve. Könnyű és frissítő, elegáns és könnyen iható, ez a bor illatra grépfrútot és bogyós gyümölcsöket idéz, ízében viszont megjelenik az eper és a rózsaszirmok.”

A 2014-es Év Bortermelőjének ezen tétele 16 dollárért kapható az Egyesült Államokban.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.eater.com/drinks/2015/5/19/8555891/alternative-roses-story