Kelet-kínai ízek Budapesten

Szerző: | 2016.11.24 | Hírek

Hangcsou, a kelet-kínai Csöcsiang tartomány fővárosa, fontos turisztikai és innovációs központ Budapesten is bemutatkozott egy rendhagyó vacsora keretében.

Az Európa Kapuja Magyar-Kínai Egyesület és Hangcsou város kormányzatának közös szervezésében létrejött eseményen ugyanis a budapesti Kilenc Sárkány étteremben a kilencmilliós metropolisz elismert, a G20-as országok szeptemberi csúcstalálkozójának mesterszakácsai főztek.

Hangcsou, a Jangce folyó deltájában lévő két központi város egyikeként már 8000 éve lakott volt, Marco Polo pedig a „legpazarabb és legpompásabb városként” emlékezett meg róla. Ma világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet, a számos művészt megihlető Nyugati-tóval, amelynek kedvéért még a Sanghajba látogató turisták is szívesen tesznek közel 150 kilométeres kitérőt. Mindemellett Hangcsou fontos technológiai központ, és számos neves egyetem otthona.

Konyhaművészete is több ezer éves hagyományokra tekint vissza, leghíresebb ételei az agyagban sült csirke, a buggyantott tojás homárral, illetve a „vegetariánusok sült libája”, a töltött és olajban sütött tofulapok.

hangcsou2Hu Zhongying, a Hangzhou Hotel vezérigazgatója és számos helyi éttermi szövetség fontos tisztségviselője, Ye Hangshen ételkutató és Wang Zhenghong a Hangcsou Vendéglátóipari vállalat vezetője és termékfejlesztője közösen mutatták be november 19-én a meghívottaknak a friss, letisztult ízekre épülő, kevés fűszert használó, a hagyományokat nagyon tisztelő hangcsoui konyhát. Szójaszószban párolt kacsa, ropogósra sült hal, tojásos tekercs garnélával, borsos tintahal-csíkok és édes lótuszgyökér alkották az előételeket, majd tyúkhúslevesben főtt tőkehal-gombóc vezette fel a főételeket. Ezt követte az omlósra sült, ám kimondottan szaftos csirke lótuszlevélen, sütőzacskóban párolva, a puhára főtt és brokkolival tálalt Tung-po marhaszelet, a kivájt narancsba töltve főzött tarisznyarák, a ropogós tofutekercs és a Longjing teában párolt garnélarák. A desszertek között pedig meg lehetett kóstolni Hangcsou emblematikus dingseng süteményét (ami vörösbab-pürével töltött színezett rizspaszta), illetve a gyümölccsel töltött rizsgombócot is, a szintén híres és helyi „bájos hóasszonyt” is.