Készpénzmentes fizetés a jövedéki termékekért

Szerző: | 2016.09.02 | Céghírek, Hírek

A vendéglátó ágazat kifehérítésére tett kormányzati intézkedések (standolástól az online pénztárgépig) következő állomásának tekinthető, hogy 2017. január 1-től a jövedéki termékekért az italnagykereskedőknél kizárólag bankkártyával vagy átutalással fizethetnek az éttermek.

A NAV-tól kapott jogértelmezés szerint az intézkedés célja a jövedéki termékpálya további fehérítése, ezért a 2016. évi LXVIII. törvény 68. § (3) bekezdése kizárja a készpénzes fizetést. Január elseje után készpénzfizetéssel csak adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől és csak 200 ezer forintot meg nem haladó értékben szerezhetnek be jövedéki terméket a vendéglátó-helyek.

Amennyiben a vendéglátóhely egyéb üzletben vagy nagykereskedésben vásárol jövedéki terméket, a fizetés módja akkor is csak átutalásos vagy bankkártyás lehet. A törvény egyaránt vonatkozik a termelő cukrászatokra,  és a nem kereskedelmi vendéglátóhelyekre, tehát a közétkeztetésre is.

A kiskereskedők és vendéglátók értékesítési lehetőségeinél a vendégek fizetési módozatait a jövedéki szabályozás nem korlátozza semmilyen mértékben, vagyis éttermekben, szórakozóhelyeken, boltokban, stb. továbbra is fizethetnek a vendégek készpénzzel.

A törvény elfogadása előtt a NAV előzetes egyeztetést tartott, az adóraktári és kisüzemi bortermelői értékesítésre vonatkozóan a szakmai szervezetek visszajelzései alapján maradt meg 200 ezer forintos ügyletértékig a készpénzes fizetés lehetőségének fenntartása.