Készülhetnek az országos döntőre a Közétkeztetési szakácsverseny elődöntősei

Szerző: | 2017.10.09 | Események, Hírek

A területi selejtezők, a régiós elődöntők után október 8-án rendezték meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) Közétkeztetési szakácsversenyének idei utolsó elődöntőjét a METRO Gasztroakadémián.

A korábbi évek sikereit is felülmúlva, idén 52 csapat jelentkezett a versenyre, amit a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára hirdették meg az év elején, „Ez az a verseny, amelynek csak nyertesei vannak!” mottóval. A verseny jelentőségét jelzi, hogy szakmai támogatóként a szervezők mögé állt a Magyar Bocuse d’Or Akadémia, az MNGSZ, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) is.

Áprilisig lehetett jelentkezni a versenyre, amelynek témája a: Tavaszváró ételek a hagyomány és a megújulás jegyében volt. Ennek megfelelően tradicionális ízeket képviselő ételeket kellett készíteniük a pályázóknak, a modern gasztronómia jegyében. A cél a hagyományos ízek, az évszakhoz kötődő szokások megőrzése volt, emellett az ételek modernizálása, hozzáigazítása is a mai kor követelményeihez, valamint az étkezési kultúra fejlesztése.

A versenybe 2 fős csapatok (1 szakács és 1 segítő) nevezhettek, de étkeztető cégenként, konyhánként akár több csapat is jelentkezhetett a 3 fogásos, felnőtteknek szánt menüvel, melynek tartalmaznia kellett egy előételt vagy levest, egy főételt és egy desszertet. A menühöz kötelezően kellett használni csirkét vagy afrikai harcsát, friss parajt és/vagy spárgát, szezonális gyümölcsöt és/vagy zöldséget, rizst vagy tésztát. Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 450 forintot.

Az ételeket háromtagú konyhai zsűri bírálta el: Kovács Lívia és Tóth Dávid a NÉBIH-től, és Némedi József  az MNGSZ képviseletében. A kóstoló zsűri tagja volt Rózsás Anikó, a KÖZSZÖV elnöke, Sztana Ferenc és Kupi Attila, 2016-os szakácsverseny győztes csapatának tagjai, Hartmann Gabriella, a Magyar Dietetikusok Társaságának képviselője, és Nagy Krisztián, a NÉBIH minőségbiztosítási auditora. A főzésre és az elkészített ételek zsűri elé tálalására az országos döntőben is 3 óra állt a versenyzők rendelkezésre. Az ételekből kiadvány készül majd, amelyben a döntőbe jutott csapatok bemutatása mellett a versenyen szereplő receptek, ételkészítési, tálalási leírások, ételek fotói is szerepelni fognak.

Az utolsó elődöntő győzteseivel kialakult az a csapat, amelyik továbbjutott a Közétkeztetési szakácsverseny országos döntőjébe, amit 2018 februárjában, a Bocuse d’Or magyarországi döntőjének helyszínén rendeznek meg: a Junior csapata, a pécsi Eurest, a balatonlellei Fülesmaci, a Hungast szekszárdi csapata, az LC Team, a budapesti III. kerületi Formabontók, a Vital Team, a győri Eurest, mögöttük a törökbálinti Eurest, a Dunaújváros csapata és a pécsi Hungast-csapat. A verseny szoros mezőnyét jelzi, hogy ez utóbbiak érték el a legtöbb pontot, 92-t a 100-ból, és a 12. helyen végzett versenyzők is 87 pontot szereztek.