Két arany a berlini borversenyen

Szerző: | 2023.03.31 | Hírek

A 2023-as Berliner Wine Trophy borversenyen a Tokaj-Hegyalja-borvidék nagyszerű borokkal jeleskedett. Az Oroszlános Borbirtok két bora is aranyéremmel tért haza.

A világ legnagyobb mintaszámú és Németország legjelentősebb borversenye 2004 óta International Organisation of Vine and Wine versenyeinek egyike, ahol ma már évente több mint 40 ország 15 ezer bora versenyez.

A rangos Berliner Wine Trophy-n az Oroszlános Borbirtok két kitűnő bora – a Kései szüret 2021 és a Hasznos furmint 2021 – igazi nemzetközi elismerésben részesült. 2022 világszinten elismert borai között szerepel ma már az Oroszlános kiváló borászának, Firmányszky Györknek köszönhetően.

Hogy milyen borok is a díjnyertesek?

Kései szüret 2021

Az október végi, november elejei szüretből származik, amikor a szőlőfürtökön töppedt, sőt akár aszúsodott szemek is fellelhetőek. Ezeket áztatjuk 24 órán keresztül, majd préselésre kerülnek. Az erjedés lassan zajlik és alacsony hőmérsékleten. Mivel törekszünk az előállítás során minél tisztább technológia alkalmazására, az érleléshez nem használunk hordót, csupán tartályt. Sikerül ezzel az eljárással megőrizni a szőlő efajta különleges túlérett állapotát.

Hasznos furmint 2021

A szőlő teljes biológiai érettségben, október 10-én került szüretelésre. Alacsony tőketerhelés mellett, tökéletes minőséget értek el a fürtök. Kíméletes préselés után tartályban ülepítettünk, majd egyik fele hordóban, a másik pedig tartályban erjedt. Az első fejtés után pincénkbe került, és hét hónapon át finomseprűn tartottuk. Az első időszakban hetente keverést alkalmaztunk. Ez a bor rendkívül egyensúlyban van és nagy érlelési potenciállal rendelkezik.

__________________________________________
Fotó: Oroszlános Borbirtok