Két magyar a világdöntőben

Szerző: | 2016.09.21 | Események, Hírek

A World Association of Chefs Societes (WACS) által idén Thessalonikiben szeptember 25-től 27-ig megrendezésre kerülő világdöntőn két magyar is képviseli hazánkat: Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) a szakácsok között, Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) pedig a cukrászok között méri össze tudását a világ minden tájáról érkező versenytársaival.

Tavaly októberben Prágában rendezték a WACS közép-európai döntőjét, ahol a három versenyben – szakács, junior szakács és cukrász – összesen négyen nyerhettek kvalifikációt a 2016-os világdöntőre. Magyar versenyzők először jutottak a világdöntőbe, és rögtön két versenyben is.

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societes-t (WACS) 1928-ban alapították meg a Sorbonne-on August Escoffier vezetésével. Az MNGSZ 1968 óta tagja a világszervezetnek, melynek során 2 világkongresszust (1970,1982) és egy európai konferenciát (2005) hozott Magyarországra.

A 2006-os aucklandi világkongresszuson született meg a döntés a WACS melegkonyhás világversenyének létrehozásáról. 2007-ben rendezték meg az első versenyt a WACS hét kontinentális régiójában, ahol a nemzeti selejtezőket megnyerő séfek képviselték hazájukat, és akik közül a legjobbak jutottak be a világdöntőbe.

Ez a sorozat egészült ki először a juniorok, majd pedig a cukrászok versenyével. A világdöntőt kétévente rendezik meg, helyszíne a WACS soron következő világkongresszusa, amelyen közel 60 ország 2000 delegáltja és a helyi gasztronómiát képviselők, a versenyt kísérő szurkolók, valamint világcégek vesznek részt. Idén Thessalonikiben lesz a verseny, ezt megelőzően a norvégiai Stavanger, a dél-koreai Daejon, a chilei Santiago és Dubaj adott otthont a versengésnek és a világkongresszusnak. A felkészülés már zajlik, a döntő kiírását a verseny előtt 6 hónappal tették közzé, melynek feladatai a kontinentális selejtezőkhöz képest újabb elemekkel egészültek ki. A szakácsoknak négy fogást 12 főre öt óra alatt kell elkészíteniük. A kötelező alapanyagok a starterhez a libamáj, az entrée-hoz sterling halibut, skót lazac és fésűkagyló, valamint wasabi, a főételhez holland borjú, a desszerthez Valrhona csokoládé és Dilmah tea.

A cukrászoknak legalább 60 cm-es díszmunkát, tányérdesszertet hat főre és egy gateau-t kell készíteniük nyolc óra alatt. Kötelező alapanyagot csak a tányérdesszerthez kell használniuk, a szakácsokhoz hasonlóan Valrhona csokoládét és Dilmah teát.

További változás még, hogy a döntőben a séfeket már commis-k is segítik, így Elek Richárd fiatal segítője a már Prágában is szerepelt Hack Barnabás (aki a juniorok szakácsok között lett 3.), Domonkos Dávidé pedig Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse).

mngsz2Dávid és Dani a felkészülést májusban Malajziában, az Academy of Pastry Arts Malaysia-ban kezdte meg, hiszen a csokoládé artisztika ilyen szintjét hazánkban már nem lehet fejleszteni.

A nyáron pedig az is kiderült, hogy több hónapos előzetes egyeztetést követően a WACS vezetősége és a Sirha megállapodott, hogy a WACS Young Chefs Challenge döntőt 2017. január 25-én Lyonban rendezik meg, a Bocuse d’Orral egy időben.

A versenyt és a magyar csapat szereplését folyamatosan követhetik a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Facebook oldalán: https://www.facebook.com/magyarnemzetigasztronomiaiszovetseg/