Kis-Berkes Márk, az Arany Kaviár szakácsa lett a 28. Chaine Ifjúsági Szakácsverseny első helyezettje, így ő képviselheti hazánkat az isztambuli ifjúsági szakács világbajnokságon.
Idén is a METRO Gasztroakadémián rendezte meg a 28. Chaine Ifjúsági Szakácsversenyt a Chaine Egyesület. A június 30-án zajlott rangos megmérettetésen kiderült, hogy ki fogja képviselni hazánkat az október 7-én Isztambulban megrendezésre kerülő „Jeunes Chef Rôtisseurs” 2023. évi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon.
Durbincs és bárányborda
A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő versenyre 27 év alatti tehetséges fiatal séfek jelentkezhettek. A versenyzőknek önállóan, a meglepetéskosár (black box) alapanyagainak felhasználásával kellett háromfogásos menüt készíteniük négy személy részére. A black box METRO Chef báránybordát, borjúmájat, padlizsánt és datolyát, valamint METRO Premium durbincsot rejtett.
A menüsornak tartalmaznia kellett a hideg vagy meleg előételt, a főételt és a desszertet, s ezeket a fogásokat 3,5 óra alatt, segítség nélkül kellett elkészíteniük a versenyen indulóknak a programot hosszú évek óta támogató METRO alapanyagait felhasználva.
Séflegendák a zsűriben
Az ételeket az elmúlt évekhez hasonlóan a szakma elismert hazai képviselői értékelték: Pintér Katalin (a Chaine Egyesület elnöke), Szulló Szabina, Jose Guerrero, Kovács Árpád, Pesti István. A konyhai munkát Barka Áron és Hanzély Attila bírálták, a verseny technikai igazgatója pedig Kovács Lázár (Lázár Chef) volt, aki kóstoló zsűritagként és a magyar versenyző egyik felkészítőjeként maga is részt fog venni az isztambuli világversenyen.
A bajnok a fenntartható gasztronómiában is jeleskedik
A többórás megmérettetés első helyezettje Kis-Berkes Márk lett, az Arany Kaviár szakácsa – az étterem egyébként már a harmadik magyar bajnokot delegálhatja a Világbajnokságra 10 éven belül. A fiatal séftehetség érdemesült a METRO fenntartható gasztronómiai gondolkodásért adott különdíjára is: az oklevél mellé a METRO saját márkás termékválogatását tartalmazó METRO Professional hűtőtáskát nyújtott át Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető.
A győztes menüsor:
Előétel: Marinált aranydurbincs, koriander pesto és emulzió
Főétel: Bárányborda petrezselyemmel, marinált kápia és krém, padlizsántekercs, borjúmáj
Desszert: Ganache krém meggyel, málnahab, marinált datolya, mandulamorzsa
A képzeletbeli dobogóra fért még 2. helyezettként Kis Gergely (Four Seasons), 3. helyezettként Bodolóczki Bálint (Rumour Étterem) és 4. helyezettként Cseh László (Felix Budapest).
_______________________________________________________________
Nyitókép: A 28. Chaine Ifjúsági Szakácsverseny első négy helyezettje a zsűrivel és a szervezőkkel
Fotó: METRO