Fesztivál kézműves söröknek Óbudán

Szerző: | 2017.06.07 | Események, Hírek

„Kisüzem” néven jelentkezik június 9-11. között az Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválja, ahol nem csupán új ízek fedezhetőek fel, hanem megismerhetjük a sörfőzdék és a sörkészítés történetét is.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata – a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületével együttműködve – a tavalyi év után idén háromnaposra bővülve, 2017. június 9–11-én másodszor rendezi meg sörfesztiválját. A Kisüzem 2017 nevű rendezvényen több mint kéttucatnyi sörfőzde mintegy 200 féle sörét lehet majd kóstolni. A sör mellé ételeket a felvonuló food truck-ok szolgáltatnak, az ital- és ételkínálat mellett mindhárom napon sörfőzők előadásait hallgathatják, és zenei csemegéket s élvezhetnek a látogatók.

A GasztrÓbuda programsorozathoz kapcsolódó esemény szervezőinek, az Óbudai Kulturális Központnak és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének a fesztivállal az a célja, hogy legyen egy olyan is a sörfesztiválok sorában, amelyen kizárólag a hazai készítésű sörök jelennek meg. E feltétel alól idén csupán egy határon túli sörfőzde kapott felmentést, a csíkszentsimoni Csíki Sörmanufaktúra.

Import sörökkel tehát ezen a fesztiválon nem fog találkozni a közönség. Akikkel viszont személyesen is találkozhat, azok a sörfőzők, akikkel eddig leginkább csak a söreiken keresztül volt kapcsolata. A Kisüzem 2017 kiváló alkalom megismerni azokat, akik már több, mint húsz éve főzik a sört, és azokat is, akik esetleg csak az elmúlt években kezdték, de már a legjobbak között vannak. Ezt a sörfőző-sörfogyasztó találkozót szolgálja a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének standja, ahol mindhárom napon óránként egy-egy sörfőzde tulajdonosa/sörmestere fog állni és csapolni a pult mögött valamint beszélni a főzdéről és a söreikről. Az óra végén kérdéseket fog feltenni, a helyes megfejtők között pedig jutalmak (sörcsomagok, söröspoharak stb.) kerülnek kisorsolásra. Lesz egy nagydíj is – kétszemélyes főzdelátogatás korlátlan sörfogyasztással –, a harmadik nap végére az érdemli ki, aki a legtöbb helyes választ adta a fesztivál ideje alatt.

A fesztivál szervezői gondoltak az otthon sört főzőkre is, a Gasztroudvarban házisör-főzöknek tartanak workshopot.

A fesztivált június 9-én, pénteken 16 órakor Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere egy hagyományos fa hordó csapraverésével nyitja meg. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásának viszonzásaként a kitelepülő sörfőzdék vállalták, hogy minden standon lesz legalább egy igen kedvező árfekvésű sör (100 Ft/dl).

A fesztivál továbbra is ingyenes és nincs kötelező üvegpohár sem, de több főzdénél is lehet majd bérelni vagy vásárolni poharakat, esetleg otthonról hozni a kedvenc korsót. A fizetőeszköz mindenütt készpénz, de amelyik standon adottak a technikai feltételek, ott bankkártyával is lehet majd fizetni. Ingyenesek a fesztivál területére kihelyezett WC-k is.

Időpont: 2017. június 9–11., pénteken 16 órától 23-ig, szombaton és vasárnap 12-től 23 óráig.

Helyszín: Budapest, III. kerület Óbuda Fő tér – Szentlélek tér – Hajógyár u.