Komolyan is lehet venni a vegán wagyut

Szerző: | 2020.08.26 | Alapanyagok, Hírek, Vendéglátás

A vegán wagyu szóösszetétel akár egy orbitális paradoxon is lehetne, de Hidekazu Tojo, japán séfóriás például hisz a létjogosultságában.

Az elmúlt években elképesztő gyorsasággal jelentek meg a piacon a különböző húspótló alternatívák, amelyek a vegán életmód szerint élőknek is maximálisan megfeleltek, sőt, teljes értékű és élveztehő alapanyagokká váltak nem csupán a vegánok számára. Most itt van a „mű-wagyu”, azaz úgy tűnik, szintet lépünk. 

A szója alapú „marhahús”, amelyet különben „Waygu”-nak neveztek el, egy vancouveri cég, a Top Tier Foods találmánya. A névválasztásnak egyébként komoly bírálói vannak, köztük a hagyományis wagyu farmerekkel. A Kanadában állomásozó japán séf, a California Roll feltalálója, Hidekazu Tojo azonban másként vélekedik az új találmányról.  Saját bevallása szerint először ő is szkeptikus volt a vegán alternatívával kapcsolatban, azonban főzni is nagyon jól tudott vele, és elfogyasztani is kimondottan szerette, amikor végre kipróbálta. „Amikor először belekóstoltam, nem hittem el, hogy növényi eredetű alapanyaggal állok szemben. Első blikkre azt mondta volna, igazi wagyu. Azonnal lenyűgözött.”

Az első szállítmányok idén augusztusban érkeztek meg szerte a világban az éttermekbe és a termelőkhöz. A Top Tier Foods elnöke szerint a találmányban hatalmas potenciál van, és remélhetőleg ősztől már Amerikában, Ázsiában és Európában is elérhető és ismert termék lesz a Waygu, amihez egyetlen marha sem kellett.”

A cikk forrása: finedininglovers.com