Komplex szolgáltatások és további turisztikai tervek az Etyeki Kúriánál – podcast

Szerző: | 2024.02.04 | Hírek

Etyek Budapest szőlőskertjeként olyan összetett szolgáltatáscsomagot kínál a vendégeknek, hogy azok egy itt töltött hétvége után kis túlzással haza sem akarnak menni. A hely hangulata magával ragadó, ezt használta ki birtokának fejlesztésére az Etyeki Kúria – derül ki a Trend FM interjújából.

Az elmúlt bő évtized következetes és céltudatos fejlesztéseinek köszönhetően az Etyeki Kúria ma nemcsak a borászatok között, de az egész turizmusban megkerülhetetlen szereplő masszív csapattal és törzsvendégkörrel, gazdag partneri hálózattal, és egy sor hazai és nemzetközi díjjal.

Az Etyeki Kúria kiváló példa többek között arra is, hogyan lehet a kihívásokból előnyt kovácsolni: bevételeiket tekintve a válság előtti, 2019-es 9 százalékos turisztikai részesedést a covid alatt végrehajtott bővítéseknek és modernizációnak köszönhetően 2023-ra 40 százalékosra tornázták fel.

Szerepi Szabolcs, az Etyeki Kúria cégvezetője büszkén elevenítette fel a cég történetének mérföldköveit a Trend FM interjújában.

A borászatot 1996-ban alapították, a 2 hektáros területen korábban Báthori Tibor díjnyertes borász gazdálkodott. Az új tulajdonosok komoly és szisztematikus fejlesztésekbe fogtak, 2003-ban készült el az első pinot noir, ezzel a fajtával 2015 óta szinte minden évben díjak tömkelegét hozzák el. 2012 volt a következő nagy mérföldkő, ebben az évben épült meg az öreghegyi birtokközpont, 2017-ben pedig a borbár, amely a kezdetektől borkóstolók népszerű helyszíne.

Érdekes módon a nehézségek ellenére éppen a Covid hozta meg a következő áttörést, újabb komoly fejlesztésbe és bővítésbe kezdtek, részben az üzleti célokat, részben az időközben jelentkező vendégigényeket követve. A cégvezetés úgy gondolkodott, hogy ha a vendég bort kóstol, enne is, ha finom és marasztaló az étel, akkor még több bort kóstol, kedve támad helyben megszállni és palackozott bort vásárolni, illetve hazatérve az üzletek polcairól is szívesen emeli majd le ezeket a nedűket. Ráadásul aki egyszer megtapasztalja ennek a helynek az atmoszféráját, az előszeretettel tér vissza valamilyen rendezvénnyel is, legyen szó családi alkalmakról vagy üzleti eseményekről. Mára ezeket az igényeket már komplex módon ki tudják elégíteni, forgalmuknak pedig kedvez a főváros közelsége, hiszen Etyek mindössze 22 kilométerre található Budapesttől.

2020-ban elsőként egy à la carte konyhát alakítottak ki mindössze három hónap alatt, amely ki tudja szolgálni a borkóstolóra érkező vendégeket, illetve kisebb rendezvényeket is 25 főig. De Szerepi Szabolcs kiemeli: mindmáig az ételt kínálják a bor mellé, és nem fordítva, ezért az étlapon mindössze tíz ételből álló kínálat szerepel. Ezzel egy időben megtörtént a borbár továbbfejlesztése és bővítése, frissítése, rendezvényüzletáguk pedig azóta annyira felfejlődött, hogy a romantikus hangulatú, szőlőtőkék közelében található pavilonban ma már 150 fős eseményeket is tudnak fogadni. Ennek az épületnek a felfrissítése április elejére készül el. A további tervek között szálláshelyfejlesztés is található, továbbá szeretnének megkerülhetetlen szereplővé válni a pezsgőkészítés terén is. A kúria látványos fejlődése az egész települést húzta magával. Kezdetben elsősorban az Etyeki Piknik csábította ide a borkedvelő közönséget, de mára már a településen 2-3 kiemelkedő sajt- és sonkamanufaktúra található. A turisztikai vonzerőt növeli a közeli Korda Filmstúdió és a szintén közeli golfozási lehetőség, mindezeknek köszönhetően több színvonalas étterem és szálláshely is elérhető a régióban.

Az Etyeki Kúria mára a Soproni borvidékre is belépett, és összesen 60 hektáron gazdálkodik. Nagy hangsúlyt fektetnek a szakemberképzés támogatására és saját kollégáik „jóllétére”, ennek is köszönhető, hogy csapatukban sokan már 8-10 éve töretlen lojalitással dolgoznak együtt, remek, összetartó légkörben – mesélte a cégvezető.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

______________________________________________________
Forrás: turizmus.com
Nyitókép: Etyeki Kúria