Könyv a sörforradalomról

Szerző: | 2015.11.05 | Hírek, Italsor

Már kapható a Vendéglátás magazin állandó szerzője, Vétek György Sörkönyve. A Corvina kiadó gondozásában megjelenő kötet Rosenstein Róbert közreműködésével készült.

Most jött el a pillanat, amikor ezt a könyvet meg lehetett és meg is kellett csinálni, a jó sörök ugyanis elérhetőek, a gasztronómia pedig be tudja őket fogadni – mutatott rá a könyv születésének körülményeire Szerdahelyi Krisztina, a kötet szerkesztője.

sorkonyv3– Először húsz éve, még a Maláta folyóiratnál töltött idő során merült fel egy sörös recepteket összefoglaló könyv készítésének a gondolata, de igazából most érett meg rá az idő – mondta Vétek György a könyv csütörtöki bemutatóján a Rosenstein Étteremben. – Ma már a jó sörök széles választéka érhető el Magyarországon és a vendéglátás is felismeri a bennük rejlő lehetőséget, a Corvina Kiadó pedig felkarolta az ötletet, csakúgy, mint Rosenstein Róbert – tette hozzá.

Kúnos László, a Corvina igazgatójaként úgy vélte, ők a fogyasztót képviselik, és mindenképpen szükség van a „tisztes sörforradalom” bemutatására.

sorkonyv2Rosenstein Róbert, a kötet társszerzője pedig elmondta: bár elsőre gondolkodási időt kért, de jól tudta, hogy a sörös receptek izgalmas feladatot jelentenek számára, és a könyv készítése számára is hatalmas élmény volt, amelynek során ráadásul sokat is tanult. A közös munka során pedig ihletett kapott a saját sör készítéséhez, amelyet végül a Monyó Brewing főzött le a Rosenstein számára, négyféle verzióban – American Pale Ale (Apa csak egy van), Indian Pale Ale (Kipa), porter (Sólet), és bécsi ászok (L’chaim).

A Rosensteinben tartott könyvbemutatón természetesen a könyvben szereplő receptek egy része  -mint például a barna búzasörrel készült Obatzda, a libarilette, a sörös kolbászkák, a barna lagerrel készült pofapörkölt, valamint a sörtorta csokoládés karamellszósszal – is kóstolható volt.

A Sörkönyv azonban nem csupán receptgyűjtemény: a 200 oldalas kiadvány több országban járja körbe a 20. században elindult sörforradalmat, tanácsokat ad sörkóstoláshoz, a sörök tárolásához, a sör-étel párosításokhoz, sörkoktélokhoz.

A kötet bátran ajánlható a sörök iránt érdeklődő fogyasztók és a vele dolgozó vendéglátósok számára egyaránt, ráadásul karácsonyi ajándékötletnek is kiváló.

A könyv szerzői és közreműködői:

Vétek György – tucatnyi sörös témájú könyv szerzője, szerkesztője

Rosenstein Róbert – a Rosenstein Vendéglő séfje, az ételreceptek kidolgozója és az ételek elkészítője

Baracskay Angéla – a 2015 tavaszán Michelin-csillagot kapott Tanti étterem cukrászséfje, a desszertreceptek kidolgozója és elkészítője

Németh „Grabovszky” Gábor – az Élesztő és a #Marionett bartendere, a könyvben szereplő sörkoktélok kidolgozója és készítője

Szerdahelyi Krisztina – újságíró, szerkesztő; a kötet szerkesztője

Pintér Árpád PIXELTASTER – gasztrofotós; étel- és koktélfotók

Kelemen Gábor – grafikai tervezés és tördelés

Valamint a Corvina Kiadó munkatársai

A könyv Facebook-oldala: https://www.facebook.com/S%C3%B6rk%C3%B6nyv-767897210003625/?fref=ts