Kopar és Jazz Fesztivál

Szerző: | 2016.04.19 | Hírek, Italsor

Az előjegyzési időszakot követően most jelenik meg Gere Attila Pincészetéből a Kopar Cuvée legújabb, 2012-es évjárata. Az egyik legismertebb hazai bormárka egy villányi vörös házasítás, amelynek alapját a cabernet franc adja, kiegészülve merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákkal.

„2012 az extremitások éve volt. Hideg téllel, sok hóval indult, majd nagy nyári szárazság következett. Emiatt kisebb méretűek voltak a bogyók, de koncentráltabb a beltartalom. Az erjesztésre acéltartályban és fakádban került sor, majd 16 hónapon át új barrique hordóban és használt ászokhordóban érlelődött a bor” – mondta el Gere Andrea.

Bár a 2012-es pont a tizenkettedik évjárata a bornak, története immár közel két évtizedre nyúlik vissza, hiszen először 1997-ben készítették el. Gere Attila így emlékszik vissza erre az időszakra: „A ’90-es évek első felében hozzánk hasonlóan több villányi borász figyelmét is felkeltették az ún. bordeaux-i fajtákból, azaz a cabernet sauvignonból, cabernet franc-ból és merlot-ból készített borok. Mindez persze kézenfekvő volt, hiszen az ültetvények jelentős részét már ebben az évtizedben is ezek a fajták alkották, és Villány természeti adottságai is azt sugallták, hogy érdemes a bordeaux-i házasítások irányába indulnunk.”

Az inspiráció tehát adott volt, a minél magasabb szintű megvalósítás érdekében pedig villányi borászok egy maroknyi csapata felkerekedett, és Franciaországba indult tanulmányútra. Az itt szerzett élmények hatására Gere Attilát is egyre komolyabban foglalkoztatta a bordeaux-i házasítás kérdése, ennek eredményeként született meg az első Kopar 1997-ben.

A bor történetében a 2006-os évjárat bizonyult fordulópontnak, ekkor a korábbi, cabernet sauvignon által dominált felépítéshez képest átalakult a fajtaösszetétel, helyette azóta is a cabernet franc és a merlot adja a cuvée alapját.

A friss, 2012-es évjárattal a debütálást követően számos helyen találkozhatnak a borszeretők, akik pedig ellátogatnak a június 10-11-én megrendezésre kerülő Gere Jazz Fesztiválra, azok latin ritmusokkal kísérve kóstolhatják az új Kopart.

 

Sztárok Villányban

gerejazzAz immár ötödik alkalommal megrendezett fesztivál GERE Jazz Fesztivál ugyanis ismét jól csengő hármashangzatba rendezi a Gere-borokat, a kifinomult gasztronómiát és az igényes dzsesszzenét, a fesztivál ötéves fennállásának minijubileuma ugyanakkor kiváló alkalom arra, hogy az ünneplés jegyében a zenei program és a kísérőelemek is egy valóságos „fiesta” hangulatát idézzék meg. A szervezők régóta dédelgetett vágya a latin dzsessz tematikájának minden érzékre kiható komplex megvalósítása, amelynek keretében illatok, ízek és zamatok keverednek pezsdítő dallamokkal és varázslatos látvánnyal, képzeletben elrepítve a vendégeket egy Villány mediterrán levegőjénél is szinte tapinthatóan forróbb tengerentúli vidám világba.

Az egyedülálló színpadi produkciók első napi felvezetését az Enyedi Sugárka JazzTett adja. Az élő koncert során jellemzően az énekesnő saját szerzeményei csendülnek fel, amelyekben tagadhatatlanul tetten érhető a dél-amerikai zene iránti olthatatlan vonzalom.

A villányi bulipéntek csúcsa idén a 2002-ben Révész Richárd dzsesszzongorista irányításával megalakult Ricardo Salsa Club, a salsát és latin dzsesszt játszó legnagyobb és egyben legjobb hazai zenekar. Az ütősökkel, fúvósokkal és énekesekkel tarkított szupercsapat törekvése, hogy megismertesse a magyarországi közönséget a kubai zenei stílusokkal, és népszerűsítse a latin-amerikai zenei kultúrát.

A közönséget szombaton a Pátkai Rozina Quintet rántja vissza a dél-amerikai zenék varázslatába. A főként bossa novát játszó kvintett zenéjét a brazil dallamvilág autentikus előadásmódja, az ének és a fúvós hangszerek magával ragadó összjátéka, valamint a sajátos felfogású dalok teszik egyedivé. Ezt követően a 2008-ban magyar és latin-amerikai zenészek közreműködésével létrejött első magyarországi timbazenekar, a Barrio Latino előadásának köszönhetően növekszik meg erősen a percenkénti pulzusszám.

Az évfordulós fesztivál fénypontját és egyben záróakkordját egy rendkívül népszerű külföldi sztár és vadonatúj zenekarának fergeteges koncertje szolgáltatja. A Matt Bianco nevet viselő formáció alapítója és énekese, Mark Reilly a hollandiai New Cool Collective zenekarral társult, hogy közösen rögzítsék a 2016 elején megjelenő „The Things You Love” című stúdióalbumot. A villányi élő koncertshow keretében megszólalnak a frissen kiadott lemez válogatott szerzeményei, amelyeket lépten-nyomon megközölnek a kultikus Matt Bianco zenekar legnagyobb világslágerei.

További információ: http://pinceszet.gere.hu/2016/03/gere-jazz-fesztival2016/