Közép-európaivá válik a Gault&Millau

Szerző: | 2017.04.20 | Céghírek, Hírek

Megszűnik jelenlegi formájában a Gault&Millau Magyarország gasztronómiai kalauz és idén télen kibővült, regionális kiadványként jelenik meg, Gault&Millau Central Europe Restaurant Guide címen.

A szervezeti átalakulással egy időben Molnár B. Tamás lemondott főszerkesztői pozíciójáról, a kalauz szerkesztősége azonban továbbra is számít az együttműködésére.

A Gault&Millau Közép-Európai kiadvány Magyarországon kívül Csehország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szerbia és Szlovénia területén értékeli az éttermeket. A közép-európai kalauzban az értékelések az adott ország nyelvén túl angolul is olvashatóak lesznek.

A kalauz alapításától fogva 20-as skálán értékeli az egyes vendéglátó helyeket, amit 2010-től kezdve párhuzamosan az egytől ötig terjedő szakácssapkás rendszer is kiegészít.

A pontszámok az alábbiak szerint alakulnak:

20/20 és 20/19 = 5 sapka a világ legszűkebb élvonalához tartozó étterem

20/18 és 20/17 = 4 sapka kiemelkedő, „egyéni” konyha, emlékezetes élmény

20/16 és 20/15 = 3 sapka nagyon jó, „egyéni” konyha

20/14 és 20/13 = 2 sapka jó konyha

20/12 és 20/11 = 1 sapka jó szívvel ajánlható konyha.

A Gault&Millau Közép-Európai Kalauz a 11 pont feletti teljesítményt nyújtó éttermekről szóló szöveges beszámoló mellett az egyéb hagyományos vagy alternatív vendéglátást kínáló intézmények címlistáját is tartalmazni fogja, további értékelés nélkül.

A nyomtatott kalauz kiadása mellett a Gault&Millau Közép-Európai Kalauz kiemelt hangsúlyt fektet az internetes és a közösségi médiában való jelenlétre. Csatlakozik a Gault&Millau hálózat központi oldalához (gaultmillau.com), ugyanakkor továbbra is működteti a már ismert gaultmillau.hu oldalt is, ahol a Bűvös Szakács, a Művelt Alkoholista, a Mese Habbal és a Gault&Millau Magazin rovatokban szolgáltat tartalmakat.

A Gault&Millau Közép-Európai Kalauz megjelenésekor már Android és iOS eszközökön is elérhető lesz az a mobilapplikáció, amely a Gault&Millau hálózathoz csatlakozott országokban teszi lehetővé az éttermek keresését.

A Gault&Millau hálózat jelenleg a közép-európai régión túl 15 országot foglal magában: Franciaország, Svájc, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Ausztria, Németország, Lengyelország, Ausztria, Kanada, Marokkó, Japán, Izrael, Grúzia és Oroszország (az utóbbi 3-ban 2017-ben jelenik meg az első kalauz). Jelenleg tárgyalások folynak Spanyolország, Olaszország, Norvégia és Dánia, Ukrajna, a Francia és a Holland Antillák, a Belarusz Köztársaság, Kína, Thaiföld, az Arab Emirátusok, a Dél-afrikai Köztársaság és Szingapúr csatlakozásáról.