A közétkeztetők is a Sirha Budapesten versenyeznek

Szerző: | 2018.02.06 | Események, Hírek

A Vendéglátás magazin a szakmai médiatámogatója a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége által rendezett VI. Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjének, amit február 9-én, szintén a Sirha Budapest kiállításon rendeznek meg.

A versenyt az összes mértékadó szakmai szervezet támogatja: a Magyar Bocuse d’Or Akadémia, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (NMGSZ), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, (MDOSZ), az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, (ÉLOSZ), a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, (MVI), a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).

Az idei verseny témájául a tavaszváró ételeket írták ki, a közétkeztetésben dolgozó szakácsok feladata, hogy tradicionális ízeket képviselő ételeket készítsenek. A cél a hagyományos ízek, az évszakhoz kötődő szokások megőrzése mellett az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, ezzel párhuzamosan az étkezési kultúra fejlesztése, az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése a felnőtt vendégekkel. Ezen szempontoknak való megfelelést fogja majd értékelni a döntőn a konyhai és a kóstoló zsűri, amelyben a felkérést olyan neves szakácsok vállalták el, mint például Vomberg Frigyes, Sztana Ferenc, Ambrus György, Gulyás Károly, Wolf András,

A versenyben kétfős csapatok indultak háromfogásos, felnőtteknek szánt menüjükkel. Ehhez kötelezően használni kell csirkét vagy afrikai harcsát, friss parajt vagy spárgát, szezonális gyümölcsöt, zöldséget, rizst vagy tésztát. Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatja meg az egy étkezőre jutó nettó 450 forintot.

A mostani Közétkeztetési Szakácsverseny a korábbi évek sikereit is felülmúlta: a felhívásra 52 csapat jelentkezett, a selejtező és az öt helyszínen megtartott elődöntők eredményei alapján 12-en jutottak tovább az országos döntőbe. A csapatok ugyanolyan körülmények között, ugyanazokban a konyhákban fognak versenyezni, mint a Bocuse d’Or döntős szakácsai.

A Közétkeztetési Szakácsverseny idején, február 9-én a NÉBIH és a Pannon Gasztronómiai Akadémia konferenciát szervez az „A” pavilon konferencia termében, amelyen előzetes regisztrációt követően vehetnek részt az érdeklődők. A kiállítás teljes ideje alatt megtekinthető a NÉBIH laborautója, amelyben íz-, szín- és illatteszteken vehetnek részt az érdekelődők, és láthatják, milyen körülmények között történnek az érzékszervi ellenőrzések.

A döntőbe jutott csapatok: Hungast Szekszárd, Eurest Pécs, Zalagast Kft. Dunaújváros, RC Team Budapest XXII. kerület, Junior 87- es csapata Budapest XXI. kerület, Formabontók csapata Budapest III. és XI. kerület, VITAL Team Budapest X. kerület, Eurest Budapest csapata Törökbálint, Füles Maci Balatonlelle, Eurest Győr, Gyermekmenza Kft. Budapesti Csapata (Hungast) Budapest III. kerület. A csapatok reggel 7 órakor kezdik a munkát, és 15 órakor fejezik be.

Képünkön: az őszi elődöntő egyik fogása.