Közétkeztetők szakmai napja Kecskeméten

Szerző: | 2015.11.16 | Céghírek, Hírek

A tervek szerint az idei év végén lesz alkalma a közétkeztetők szakmai szervezeteinek arra, hogy a „só- és cukorrendelet”-ként elhíresült EMMI-rendelet megvalósításáról elmondják tapasztalataikat a döntéshozóknak. Ebből a szempontból is nagy jelentősége van annak a regionális rendezvénysorozatnak, amelyet a KÖZSZÖV (Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége) indított az év elején.

November 12-én, Kecskeméten tartották a szakmai fórumot, amelynek tematikája megegyezett a korábbi rendezvényekével.

Rózsás Anikó, a KÖZSZÖV elnöke megnyitójában hangsúlyozta: még soha nem dolgozott ilyen nehéz, szorító körülmények között a szakma. Ezért is fordítanak nagy figyelmet arra, hogy a dietetikusokkal közösen készített felmérésük eredményeivel támasszák alá a közétkeztetők tapasztalatát. Ezek szerint túlzó, betarthatatlan korlátok közé szorították a gyermekélelmezést és a szociális étkeztetőket. Reményeik szerint az adatokkal dokumentált tapasztalatok nyomán várható, hogy jövőre módosítsanak a rendeleten – amelynek céljával, az egészséges táplálkozásra szoktatással egyetértenek, de a bevezetést szakmaiatlannak tartják. A közétkeztetők naponta kerülnek szembe a szülőkkel, és nekik kell megmagyarázni a rendeletet, ami messze túlnyúlik hatáskörükön.

Zoltai Anna, a NEBIH Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztály vezetője a Minőség vezérelt közétkeztetési programról beszélt. A közétkeztetőket (később pedig a kereskedelmi vendéglátókat is) minősítő rendszer elindult, a programba sok külföldi példa jó tapasztalatait is beépítették. A tesztidőszakban több konyhát ellenőriztek, és kiderült, sok helyen nem ismerik a Jó higiéniai útmutatót, pedig ebből ötleteket kaphatnak az élelmezésvezetők. A hatóság célja, hogy a közétkeztetők mindenben támogatást kapjanak, és elsősorban az önellenőrzésre épüljön az élelmiszerbiztonság. Zoltai Anna szólt arról is, hogy a kereskedelmi vendéglátásban és a közétkeztetésben, a tálaló konyhákon is tájékoztatni kell az étkezőket az allergén anyagokról, akár szóban, akár az étlapon való informálással, és ennek módját – az uniós előírásoknak megfelelően – dokumentálni is kell.

Elkezdődtek az OKÉS Szakácsverseny elődöntői, amit a NÉBIH a KÖZSZÖV-vel és az Étrend Konyhafőnökök Egyesületével rendez az idén is. A selejtezőket Pécsen, Miskolcon és Budapesten tartják novemberben, a szervezők a versenytől azt várják, hogy a közétkeztetésben dolgozó szakácsok a hagyományos ízeket megőrizve modernizálják az ételeket,  a mai kor követelményeinek megfelelően.