Közfoglalkoztatással csúcstermék

Szerző: | 2019.03.20 | Alapanyagok, Hírek

Fürjtojásból készítenek házi tésztát egy kis baranyai faluban, Véménden. Itt a fenntartható gazdálkodás alapját a közfoglalkoztatással teremtették meg.

Ebben a konstrukcióban 70 ember számára biztosítanak meg- élhetést, akik a startmunka mintaprogramban vesznek részt. Ennek keretében 8,5 hektáron szántóföldi és fóliás növényeket, zöldségeket termesztenek, ezzel kiszolgálják a naponta 300 főre főző helyi főzőkonyhát. A programot a második ütemben állattartással is kibővítették, ennek köszönhetően 60 sertés és 500 fürj biztosít alapanyagot hús, illetve tojás formájában. Ez utóbbi feldolgozása a tavaly májusban átadott mini tésztaüzemben történik, ahol fürjtojásos levesbetétet és körettésztát készítenek. A terméket – különlegessége révén – a gasztronómiai piacra szánják.

Barta Erzsébet polgármester a komplex vállalkozás motorja. Azt mondja, egy évig tesztüzemben működött a gyár, és ma már ott tartanak, hogy naponta 3 ezer tojást tudnak feldolgozni (egy liter liszthez 40 darabot). A tojáshéjat korábban, az előírásoknak megfelelően elszállították, de most egy új módszert vezettek be. Egy autokláv segítségével sterilizálják a tojáshéjat, majd porrá őrlik. Ezt, a biológiailag tiszta anyagot megfelelő arányban az állatok takarmányozására fordítják, valamint a termőföldekre mészpótlásként is fel tudják használni.