Kutatással készült a Tork a Kézmosás Világnapjára

Szerző: | 2017.10.05 | Céghírek, Hírek

A kéz egy négyzetcentiméterén 10 millió baktérium képes megtelepedni, de ezek 99 százaléka elpusztítható lenne, ha az emberek rendszeresen és jól mosnának kezet – derült ki a Tork csütörtöki sajtótájékoztatóján, amit a Kézmosás Világnapja, október 15-e alkalmából rendeztek.

Ismertették azokat a friss globális kutatási adatokat, amelyek felhasználásával fejlesztik a Tork-termékeket, és a hazai felmérési tapasztalatokat is. Ezekből az derül ki, hogy a nyilvános közösségi terek higiéniája egyre fontosabb szempont akkor is, amikor a vendégek éttermet, szállodát választanak.

Az emberek nagyon félnek a kórokozóktól, a megkérdezett magyarok nagy többsége tart attól, hogy a rossz higiénia miatt elkaphat valamilyen betegséget. A legtöbben (85 %) a nyilvános WC-k miatt aggódnak, de sokan tartanak a tömegközlekedéstől (74%) és a kórházaktól is (66%). Minden ötödik megkérdezett magyar tart a munkahelyén előforduló kórokozóktól. A Tork nemzetközi kutatásának tanulsága szerint míg a mexikóiakat a nyilvános WC-k higiéniája aggasztja leginkább, addig az oroszok a tömegközlekedési eszközökön, az indiaiak a kórházakban, a svédek pedig az éttermekben gondolnak leggyakrabban arra, hogy megfertőződhetnek.

Ennek pedig az is a következménye, hogy a legtöbben elővigyázatosságból el is kerülik a fertőzésekkel fenyegető nyilvános tereket, például az éttermeket, szállodákat. A Tork felmérésében a megkérdezett magyarok 80 százalékával előfordult, hogy inkább kihagyta a koszosnak tűnő nyilvános mosdót, minden második válaszadó így tett a közös zuhanyzóval, 22 %-uk pedig inkább gyalog ment, mintsem hogy elkapjon a tömegközlekedésen valamilyen betegséget. A válaszadó magyar nők különösen elővigyázatosnak bizonyultak, hiszen 80 %-uk kézfertőtlenítőt is tart magánál, és szinte mindegyikük (95%) visz magával saját papírzsebkendőt a nyilvános mosdóba. És természetesen nem ülnek a fedetlen WC ülőkére – mindössze 7 %-uk tenne ilyet, míg szinte minden harmadik megkérdezett magyar férfi ülőketakaró és tisztító hiányában is gond nélkül ráül a nyilvános WC-re. A kézmosást szerencsére a legtöbben nem hagyják ki: a megkérdezett magyar hölgyek naponta átlagosan kilencszer, a férfiak pedig nyolcszor mosnak kezet. A válaszadók nagy többsége gondolja higiénikusabbnak az egyszer használatos papírtörlőt, mint a kézszárítót.