Lazacok a repülő cirkuszban

Szerző: | 2016.05.12 | Események, Hírek

Különleges vacsorának adott otthon az Aria Hotel Budapest rooftop bárja, a High Note Skybarmájus 10-én, a Bocuse d’Or Europe döntőjének előestéjén. A Norvég Nagykövetség által szervezett vacsorán Ferencz Gábor, a High Note SkyBar séfje a Flying Culinary Circus (FCC), azaz a világ legnépszerűbb utazó szakácsformációjának tiszteletbeli tagjaként főzött az eseményen.

A rendezvényen Arild Moberg Sande, a norvég nagykövetség ideiglenes ügyvivője köszöntötte az egybegyűlteket, és rámutatott országa harmadik legfontosabb exportcikke, a lazac jelentőségére, amely egyre több hazai étteremben is megtalálható. És persze a Bocuse d’Or kapcsán megjegyezte, hogy hazája eddig 9 érmet (köztük 5 aranyat) szerzett a szakácsversenyen, ahonnan most is dobogós helyezést várnak – ez időközben beigazolódott, hiszen Norvégia ezüstéremmel távozott Budapestről.

norwegian culinary circusA norvég halak és magyar borok gasztronómiai ünnepeként aposztrofált esemény keretében a norvég konyhát világszerte népszerűsítő FCC immáron másodszor látogatott el Magyarországra. A vacsora fókuszában a lazac volt, ám emellett megjelentek olyan különlegességek is, mint a Ferencz Gábor által megálmodott shot-os pohárban tálalt gulyásleves, a töltött káposzta sushi tejföl mousse-szal vagy az Aria somlói. A fiatal norvég séfek a vendégeket a különleges ízek mellett, rendkívül látványos főzési technikával varázsolták el. A folyékony nitrogént, füstöt, forró levest alkalmazó akrobatikus főzőmutatványok mögött azonban rendkívül komoly szaktudás van.

„Izgalommal töltött el bennünket, hogy ismét Magyarországra látogathatunk, hiszen mi is érzékeljük, hogy Budapest rendkívül erőteljesen képviselteti magát Európa gasztronómia térképén” – mondta el Mathias Spieler Bugge az FCC képviseletében. „A magyar főváros több Michelin-csillagos étteremmel rendelkezik, mint Oslo, de emellett számos olyan további kiemelkedő étteremről is tudunk, amely igazán figyelemreméltó. Ezért döntöttünk úgy, hogy Ferencz Gábort, a High Note SkyBar Michelin Guide által ajánlott séfjét felkérjük, hogy erre az estére csatlakozzon hozzánk” – tette hozzá Mathias Spieler Bugge.

„Nagyon izgalmas kihívás volt számomra ez az este a Flying Culinary Circus csapatával. Mindig örömmel tölt el, amikor azt látom, hogy vendégeink úgy távoznak, hogy valódi élményekkel gazdagodtak és emlékezetes lesz számukra mindaz, amiben a vacsora alatt részük volt” – mondta el Ferencz Gábor.