Csodás Magyarország: Lelassulás az Őrségben

Szerző: | 2020.07.16 | Hírek

A zöld ezer árnyalatát magára öltő Őrség a tökéletes nyugalom és harmónia vidéke, ezernyi felfedezésre váró, apró csodával. Azoknak való, akik szeretnének lassítani a rohanó világban, kipróbálni régi mesterségeket.

MIÉRT IDE? Mert egyedi és megunhatatlan, ráadásul minden érzékszervünket kényezteti. A sűrű erdők és szelíd lankák szemet gyönyörködtetők és madárdaltól hangosak, utunkat selymes füvekkel szegélyezett, illatos rétek kísérik. Az itt fogyasztott házi kecskesajtra, a tökös-mákos rétesre vagy a vargányalevesre évek múltán is emlékezni fogunk. A hagyományokat továbbvivő családi gazdaságokban átélhetjük a régi idők hangulatát.

Pallóút a szőcei tőzegmohás lápréten Fotó: Őrségi Nemzeti Park

MIT CSINÁLJUNK? Eredjünk gyalogosan vagy kerékpáron a szépségek nyomába. A pityerszeri Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén a hagyományos, népi életmódot az eredeti helyükön álló épületekben lehet megismerni. A skanzenhez népi játszóház, játszótér, tanösvény, szatócsbolt tartozik, szomszédságában bölények és vadlovak legelésznek. Fedezzük fel a hét szerből álló Szalafő kulturális örökségét, járjuk végig a Felsőszeri tanösvény népi építészeti emlékeit. Látogassuk meg a pankaszi vagy a szomoróci szoknyás haranglábat, merítkezzünk meg Velemér és Őriszentpéter ősi templomának csendjében.

Veleméri templom Fotó: Őrségi Nemzeti Park

NE HAGYJUK KI Az Őrségi Nemzeti Park gondosan karbantartott tanösvényei közül nehéz választani, a legkülönlegesebb a szőcei tőzegmohás láprét pallóútvonala. Kerékpártúrákhoz drótszamarat a helyi kölcsönzőkben bérelhetünk. Az idilli szépségű Vadása-tó fürdésre is alkalmas.

 

NEKÜNK TETSZETT

Tökmagolajat ütni (több helyi portán is elérhető).

„Hökkönsütt” perecet készíteni és a rétes nyújtani Margit néninél.

Vasi paprikás pecsenyét, pejslit, dödöllét, málét kóstolni (Pityerszeri Csárda, Őrségi Ízek Portája, Pajta Bisztró), kézműves csokoládét ízlelgetni az Ízrestaurátor műhelyében.

AMIÉRT ÉRDEMES ÁTMENNI A HATÁRON

 

Hármashatárkő, Felsőszölnök

Trópusi kert és orchideafarm, Dobronak/Dobrovnik (Szlovénia)

Zotter csokoládégyár, Riegersburg (Ausztria)

 

Borítóképünkön egy hagyományos őrségi ház látható, Fotó: Őrségi Nemzeti Park

A cikk eredetileg a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: