A létai torma a Debrecziner Gourmet főszereplője

Szerző: | 2018.06.06 | Események, Hírek

A június 15-17. között zajló, immár harmadik alkalommal megrendezett  Debrecziner Gourmet Fesztiválon a korábbi évek debreceni páros kolbásza és a Hortobágy ízei után ismét egy helyi alapanyag, ezúttal a létavértesi torma kerül a középpontba.

A Nagyerdőben, a Békás-tó partján sorra kerülő rendezvény évről évre egyre több vendéget vonz Debrecenbe. És míg 2016-ban, az első fesztivál közönségének mintegy 80 százalékát még a debreceni lakosok adták, tavaly már sok gasztroturista érkezett az ország más részeiről is. A fesztivál szervezőinek célja, hogy a rendezvény híre külföldön is minél több emberhez eljusson.

Idén hagyományteremtő szándékkal útjára indítják Rácz Róbert szobrászművész által készített Debrecziner Gourmet-díjat, amelyet a közönség szavazata alapján a legjobb kiállító étterem kaphat majd meg. A Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) együttműködve közösen elindítanak egy ösztöndíjprogramot is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon comis-ként együtt főzhet a sztárséfekkel.

Létavértes és a környező települések – Álmosd, Bagamér, Kokad és Monostorpályi – gazdái 1200 hektáron termesztik a tormát, és az európai piacokra kerülő mennyiség mintegy 90 százalékát állítják elő. A fesztiválon szereplő 20 étterem és food truck séfjei pedig ezen alapanyagot igyekeznek minél sokszínűbben becsempészni az ételekbe.

A látványos főzőshow-k és pódiumbeszélgetések mellett workshopok is lesznek olyan szakemberek részvételével, mint például Fiáth Attila Master of Wine aspiráns, vagy Komoróczki Anna, nemzetközi borakadémikus. A házigazda-műsorvezetők Bernáth József, a Séf és Pataky Péter, az Ízes Élet séfje lesznek.

A résztvevő éttermek: Anyukám mondta (Encs), Almavirág (Derecske), Butiq Bisztró (Debrecen), Hedonist Étterem és Talléros Rendezvényház (Nyíregyháza), Ikon (Debrecen), Kérész Kikötő és Étterem (Tiszabercel), Kis Padlizsán (Debrecen), Maszek, az utcabár! (Debrecen), Mirage Étterem (Hajdúszoboszló), PalKonyha (Palkonya, Villány), Tatai Robi & Szendrei Bence (Dunaszerdahely, Debrecen), Hanna kincse (Debrecen), Keszegsütő (Debrecen), Meating (Nyíregyháza), Wok to Box (Debrecen), Zip’s Csülök Bár (Miskolc, Tiszalök), Langalló (Debrecen,Tépe)

Az italkínálat: Bortársaság, Derecskei Almafröccs, DiVino, Jameson, Törley Pezsgőmanufaktúra, Magyar Talléros Pálinka, Zip’s brewhouse.

A Családok Éve jegyében a gyerekekre is külön gondoltak a szervezők, ezért számukra egy külön Zsebséf teraszt nyitnak meg, ahol gyermekjátszóház, kézműves foglalkozások lesznek például a MODEM művészetpedagógusa közreműködésével. Regisztrálni a www.debreczinergourmet.hu oldalon lehet.