Léteznek hősök a vendéglátásban?

Szerző: | 2022.03.23 | Hírek

A válasz: igen! Március 24-én, csütörtökön a Sirhán ki is derül, hogy kik a legújabb hősök. A Felelős Gasztrohős Alapítvány a Sirha Budapesten rendezi meg fenntarthatósági kondferenciáját, ahol kihirdetik és átadják az idei év Gasztohős Díjait.

A vendéglátás nagy lábnyommal jár környezetvédelmi szempontból; alapanyagok érkeznek a világ számos pontjáról, csomagolóanyagok tömkelege kerül kidobásra, és az egész napos munka komoly víz-és energiafelhasználással is jár. Ezen próbál csökkenteni az idén 10 éves Felelős Gasztrohős Alapítvány a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel, fenntarthatósági konferenciával és egy díjjal, ahol a vendéglátószektor mindennapi Gasztrohőseit keresik.

Ki lehet Gasztrohős?
Az alapítvány több mint 10 éve indította útjára a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést. A cím megszerzéséhez ez idáig 7 környezetvédelmi kritériumnak kellett megfelelni, melyek között a biominősítésű és hazai alapanyag-használat, környezetbarát csomagolóanyagok használata, vegetáriánus fogások kínálata és környezetbarát minősítésű tisztítószer használata is szerepelt. Az utóbbi években azonban, ahogy a gasztronómiai trendek is elindultak a fenntarthatóság felé, ezek a követelmények sokszor kevésnek bizonyultak a vendégek és a vendéglátóhelyek oldaláról is. Ezért idén egy szakértőkkel átdolgozott, a jelenlegi szabályozások – például az egyszer használatos műanyagok korlátozásáról szóló rendelet – és trendek – például vegán fogások kínálata – figyelembevételével készült, három szintből és egyre szigorúbb kritériumokból álló rendszert vezetnek be.

Falatról falatra
A minősítés mellett más frontokon is népszerűsíti a szervezet a fenntartható vendéglátást, hisznek abban, hogy falatonként is meg lehet változtatni a világot, nem muszáj mindenkinek egyből a nagy falatot választani; egy-egy lépéssel is elindulhat a fenntarthatóság felé. Ehhez nyújthat inspirációt az idei Sirha Budapestre szervezett fenntarthatósági konferenciájuk is március 24-én.

Az eseményen két aktuális témát járnak majd körbe; a séfek szerepét a fenntarthatóságban és a körkörös gazdasági rendszerek vendéglátásba illeszthetőségét. Emellett a konferencián kerül majd sor a 2022-es Gasztrohős Díj átadására is.

A díjat 2021-ben hagyományteremtő szándékkal indították, ekkor a vírushelyzetet társadalmi és környezeti szempontból felelős megoldásokkal átvészelő éttermeket keresték.

Az idei Gasztrohős Díj a „Hazai körforgásban” alcímet kapta. A díjjal azokat a vendéglátóhelyeket szeretnék követendő példaként a figyelem közzéppontjába helyezni, amelyek kiemelten és izgalmasan építik be a hazai alapanyagokat a kínálatukba – legyen szó vadnövényekről, rég elfeledett, vagy a szezon ízét megőrző, tartósított hozzávalókról –, vagy szorosan együttműködnek termelőkkel, saját maguk termelik az alapanyagaikat. A fő téma mellett természetesen más környezetvédelmi szempontok is terítékre kerülnek a jelentkezésnél, a legjobbakat pedig a szakértői zsűri – Mautner Zsófi gasztroblogger, gasztronómiai szakíró, műsorvezető; Szende Gabriella fenntarthatósági aktivista, fermentálási és életmód-tanácsadó, a Vendéglátás magazin főszerkesztője; Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary ügyvezetője, illetve Horváth Boldizsár biogazdálkodó agrármérnök, a hazai gazdától az asztalig mozgalom meghatározó alakja, a Farm 2 Fork ügyvezető tulajdonosa ­–, valamint a közönség választja majd meg. A legjobbak a Gasztrohős-elismerés mellett egy csupa hazai vállalkozás termékéből, szolgáltatásából összeállított több mint 800 ezer forint értékű ajándékcsomaggal is gazdagodnak.