Felhívás Szent Márton-napi Libalakoma aktivitásra

Szerző: | 2017.10.24 | Hírek

Keresik azokat vendéglátó egységeket, amelyek a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve országszerte felelevenítik a hagyományt.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás.

A püspökké szentelt Szent Márton jóságáról és szerénységéről még életében is legendák keringtek, emellett Szent Márton-naphoz kapcsolódik az éves gazdasági munkák zárásának és a téli pihenésnek a kezdete is. A népi hagyományok szerint Szent Márton-nap volt az utolsó alkalom a karácsonyt megelőző böjt előtt, amikor még utoljára lehetett egy nagy – leginkább libafogásokból álló – lakomát tartani.

A Szent Márton-napi legenda újjáélesztése és szélesebb körben való megismertetése és népszerűsítése érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség meghirdeti a Szent Márton-napi Libalakomát. A 2017. október 17-én elindult őszi, belföldi kampány csúcspontjaként meghirdetett promóció keretében a szervezők felelevenítik a liba alapú ételek és a magyar bor fogyasztásához kapcsolódó tradíciókat, népszerűsítik az ünnephez kapcsolódó program lehetőségeket.

Az Ügynökség egy ernyőt szeretne biztosítani azon programoknak és ajánlatoknak, amelyek a november 11-i ünnepkörhöz kapcsolódnak. A Libalakoma záróakkordja annak az őszi forgalomélénkítő kampánynak, amely népszerűsíti a hazai gasztroturizmust, ezen belül is a borturizmust és ezáltal belföldi utazásra inspirál.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a libalakoma@mtu.gov.hu email címen várja azon vendéglátóegységek jelentkezését, amelyek 2017. november 11-én a Szent Márton-napi hagyományok felelevenítése érdekében liba ételeket, menüsorokat és mellé magyar bort kínálnak vendégeiknek. A csatlakozás az online regisztrációt követően ingyenes.

Kérjük leendő együttműködő partnereinket, hogy az akció nevét az alábbiak szerint szíveskedjenek majd használni:

  • hosszan: Szent Márton-napi Libalakoma
  • röviden: Libalakoma

A jelentkező vendéglátóegységeket és kínálatukat a www.hellomagyarorszag.hu weboldalon gyűjti össze és teszi közzé az Ügynökség. Az MTÜ átfogó, országos integrált kampányában kiemelten népszerűsíti majd a Libalakomához csatlakozó vendéglátóegységeket az említett honlapon, valamint intenzív kommunikációs kampányt folytat és influenszerek bevonását tervezi (televízióban, nyomtatott és online sajtóban és a közösségi felületeken) annak érdekében, hogy minél többen kapjanak kedvet és tervezzenek programot 2017. november 11-re. A kampányhoz az ügynökség felkérésére a 2016-os Bocuse d’Or európai döntőjének nyertese, Széll Tamás és Szulló Szabina séfek ajánlanak receptet.

Kérjük, hogy az akcióhoz való csatlakozási szándékukat legkésőbb 2017. november 3-ig szíveskedjenek jelezni a libalakoma@mtu.gov.hu e-mail címre, melyet követően a részleteket egyeztetni fogjuk Önnel.

Készüljünk együtt Szent Márton napjára!

Üdvözlettel,

Magyar Turisztikai Ügynökség”