Libanoni tradíciók a Baalbekben

Szerző: | 2016.05.26 | Hírek, Konyha

Rendhagyó vacsorát szervezett a Baalbek, Budapest első libanoni étterme, hiszen nem csupán az ételek, hanem a teljes borsor is a közel-keleti országból érkezett, a Chateau Musar jóvoltából.

A Bekaa-völgyben működő családi borászat az ország 6000 éves borászati hagyományaira alapozva készíti egyedi, kiváló tételeit. Libanon ezen részén ugyanis a főniciaiak már i. e. 4500-ban készítettek bort, mi több, Baalbekben Bacchusnak emelt szentély is épült, és a Biblia is említést tesz az itteni borokról. A Hochar család ősei a 12. században érkeztek a mai Libanon területére, a borászatot azonban csak 1930-ban alapította Gaston Hochar, hogy a helyi tradíciókat a bordeaux-i technológiákkal ötvözze. Fia, Serge, már francia borász diplomával a zsebében vette át a pincészet vezetését, Gaston azonban továbbra is a tökéletes vörösbor megalkotásával kísérletezett. 1984-ben aztán ő nyerte el a Decanter magazin által először adományozott „Az év embere” kitüntetést, és ma már unokái, Gaston és Marc is a cég vezetésében dolgoznak, és unokatestvéreik is komoly szerepet vállalnak a Chateau Musar életében és külföldi terjeszkedésében.

Chateau Musar Wine Dinner_Baalbek Restaurant (5)Boraik a hetvenes évek végén váltak ismertté az angol piacon, miután Michael Broadbent  Master of Wine a bristoli borvásáron felfedezte 1967-es tételüket. 2006-ban pedig ültetvényeik Libanonban elsőként szerezték meg az organikus minősítést.

A Bekaa-völgy 1000 méteren fekvő tőkéiből készült egyedi, kimondottan izgalmas borokban szinte visszaköszön az évi 300 napsütötte nap. A Musar Jeune White (2014) egy fiatal és vibráló bor, amelyben viognier, vermentino és chardonnay találnak egymásra. A Chateau Musar White (2007) hét évig készül az ország két őshonos fajtája, az obaideh és a merwah blendjéből, a Musar Jeune Red (2012) hordó használata nélkül készül viszonylag fiatal cabernet sauvignon, carignan, cinsault és grenache ültetvények terméséből. A Hochar Red (2011) szintén ez utóbbi fajtákból készül, ám ezek 9 hónapnyi francia hordós érlelés után palackozva várnak további négy évet, hogy szüretük ötödik évfordulóján piacra kerüljenek.

Chateau Musar Wine Dinner_Baalbek Restaurant (18)A ház zászlósbora azonban kétségkívül a Chateau Musar Red – amelyből a 2007-es és a 2001-es évjárat is szerepelt a borsorban – , ennek készítésekor a fél éves erjesztés után a cabernet sauvignon, a carignan és a cinsault egy évig áll tölgyfahordóban, majd házasítás után további egy évet pihennek, mielőtt palackba zárva érlelődnének további négy évig.

A Chateau Musar borok mellé a Baalbek séfje, Osama Kutaini és csapata az étterem népszerű fogásait kínálta – a mezze válogatásban humuszt, padlizsánkrémeket, falafelt, fűszeres báránykolbászt, majd a grillezett húsokat, desszertnek pedig a sajttorta speciális változatát. És a Chateau Musar számos tétele folyamatosan megtalálható a Baalbek kínálatában.