Emlékezetes borévjárat lehet az idei

Szerző: | 2017.09.12 | Hírek, Italsor

Már kapható a 2017-es szüret első bora, a Lisicza Borház Primőr Roséja, egy reduktív technológiával erjesztett, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös rozé.

A csemege- és borszőlőként egyaránt termesztett néró szőlőfajtából készült az idei szüreti szezon első bora. A nagy szemű, húsos, erős színanyagú, betegségeknek jól ellenálló korai fajtát augusztus 5-én szüretelte a Pécsi borvidéken Lisicza Sándor, a Lisicza Borház borásza, 17-es mustfokkal. Ezt követően reduktív eljárással 13 fokon erjesztették, augusztus közepén pedig már derítették és szűrték a bort, hogy szeptember elején másfél literes magnumpalackos kiszerelésben a polcokra kerüljön országszerte a Borháló üzleteiben.

A Borháló partnerborászai és kereskedői szerint a 2017-es évjárat kiugróan jó lehet Magyarországon. Kathona Krisztián, a Borháló beszerzési igazgatója szerint Lisicza néró rozéja és az előkészületben lévő, szeptember második felében üzletekbe kerülő csabagyöngye a Várszegi Pincészettől egy kiemelkedő évjárat előhírnöke is lehet. „Tavasszal és nyáron az időjárás – a lokális jégkárokat nem számítva – ideális volt a szőlő számára Magyarország valamennyi borvidékén. A későbbi szüretelésű fajták is egészségesek, szépen cukrosodnak; a szüretet mindenhol időben, illetve ahol kevesebb volt a csapadék, a szokásosnál hamarabb tarthatják meg” – mondja a Borháló beszerzési igazgatója.

Ha a szeptember nem hoz sok esőt vagy tartósan párás időt, és a hőingadozás is mérsékelt marad, a bogyók a szüretig lassan még tovább érnek. „A mustfok is magas, ugyanakkor a savtartalom is megvan: 2017-ből akár emlékezetes évjárat is válhat Magyarországon” – erősíti meg Lisicza Sándor.