Ma van a Nemzetközi Újratöltés Napja

Szerző: | 2021.06.16 | Hírek

Csökkentsd, használd többször, töltsd újra! 

Június 16-a minden évben az Újratöltés napja, vagyis a World Refill Day. A naphoz hazánkban csatlakozik a RAKUN Dobozközösség is, céljuk, – ahogy a globális figyelemfelkeltő kezdeményezésnek is – hogy felhívják a figyelmet az egyszer használatos eszközök káros hatásaira és arra buzdítsák a lakosságot, vendéglátóhelyeket váltsanak újrahasználható és újratölthető csomagolásra.

A brit Nature magazin fenntarthatósággal foglalkozó rovatában június 10-én jelent meg az a spanyol-angol tanulmány, mely szerint az egyszer használható zacskók, műanyag palackok és az étel elviteles dobozok és csomagolások alkotják az óceánokban leggyakrabban előforduló szennyezők nagy részét. A tudósok kiemelik, azzal, hogy sikerült azonosítani az óceánokban, tengerekben leggyakrabban előforduló hulladékokat, egyértelművé vált, mely területeken szükséges lépni az ügy érdekében.

“Habár július 1-től hazánkban is életbe lép az egyszer használatos műanyagok korlátozásáról szóló kormányrendelet, még bőven van tennivalónk annak érdekében, hogy ne lepje el természetes vizeinket, bolygónkat teljes mértékben a szemét. Ebben nekünk, fogyasztóknak is nagy szerepünk van, a most még forgalomban maradó egyszer használatos műanyagokra is mondhatunk nemet, választhatunk helyettük újrahasználható  eszközöket.” – mondta el Szabó Eszter, a RAKUN Dobozközösség kommunikációs munkatársa.

A júniusi globális figyelemfelkeltő napon arra buzdítja a lakosságot a RAKUN csapata, hogy csatlakozzanak ahhoz a több millió emberhez a világon, akik az újrahasználatot választják a bevásárlásuk, étkezéseik, mindennapjaik során és ezzel felhívják az üzletek, cégek, éttermek figyelmét a műanyagszennyezés csökkentésének sürgető tényére. Ha tehetjük, használjunk kulacsot, melyet már számos ponton, étteremben gond nélkül újratölhetünk, vigyünk magunkkal tárolókat, vászonzsákokat, ha vásárolni megyünk. Emellett már számos, az újrahasználatot támogató kezdeményezéshez csatlakozhatunk. Ilyen a RAKUN Dobozközösség is, melynek segítségével az eldobható elviteles dobozok helyett egy többször használható, higiénikus acél dobozban vihetjük haza az ebédünket, vacsoránkat. A rendszer működéséről az alábbi videóból tudhatunk meg többet, az elfogadóhelyek listáját pedig a weboldalukon nézhetjük meg.

Photo by Anna Tarazevich from Pexels