Made in Hungary – presztizs védjegy született csúcséttermi összefogással

Szerző: | 2019.03.03 | Bocuse d'Or, Hírek

Február 25-én, a Volkswagen Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán bemutatkozott a „Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulás. A különleges vállalkozást a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia hívta életre a 20 legjobb hazai étterem részvételével.

A társulás célkitűzése a magyar gasztronómia legnagyobb presztizsű, nemzetközileg elismert alapanyagkettősének összekapcsolása a legjobb magyar séfek teljesítményével. Az első ilyen alapanyag-választás a kacsamáj és a magyar borászat csúcsteljesítménye, a 6 puttonyos Tokaji Aszú. A külföldön is elismert presztizs hazai alapanyag, a kacsamáj, valamint a legismertebb magyar bor, a Tokaji Aszú a topséfek kezében egy „Made in Hungary” elnevezésű fogássá változik. Február 26-tól a TOP20 étterem étlapjain a „Made in Hungary” logó feltüntetése alatt mindenki számára elérhetővé vált és rendelhető az adott étterem „Made in Hungary” kacsamáj és Tokaji Aszú koncepciója.

„Ez az összefogás több szempontból is nagyon fontos – nyilatkozta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. Egyrészt azért, mert gasztropolitikai kérdéseket félretéve, csakis a minőséget szem előtt tartva vesz részt benne Magyarország legjobb húsz étterme. Előzetes számításaink alapján egy év alatt mintegy másfél millió ember kóstolhatja meg ezt a két fantasztikus alapanyagból készülő emblematikus étel – borpárosítást, amelyre méltán büszkék lehetünk. Eljut egyrészt majd rengeteg magyar vendéghez, akik meggyőződhetnek arról, hogy ismert alapanyagainkat ideje újra méltó helyen kezelnünk. A külföldieknek pedig segít, hogy inkább ezekkel a kiválóságokkal azonosítsák Magyarországot, ne pedig a paprikafüzérrel.”

A tervek szerint az első évben csak azok az éttermek vehetnek részt a programban, akik a Dining Guide értékelése szerint az elmúlt évben a legjobb teljesítményt nyújtották, így az idei kalauzban a TOP20-ba kerülhettek. Jövő évtől azonban valószínűleg majd lehet már csatlakozni ehhez a társuláshoz, viszont nagyon komoly feltételekkel és a minőségi követelmények folyamatos betartásával. A „Made in Hungary” olyan kezdeményezés, ami új megvilágításba helyezi gasztronómiánkat itthon és külföldön is, ezért kitalálói egyik legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy vigyázzanak rá, hogy valóban hosszútávon érték maradjon.

A „Made in Hungary” alapító séfei:

 

Anyukám mondta / Dudás Szabolcs
Arany Kaviár / Kanász László
Babel / Veres István
Baraka / André Bicalho
Borkonyha, Textúra / Sárközi Ákos
Costes / Palágyi Eszter
Costes Downtown / Tiago Sabarigo
Fricska / Nagy Szabolcs & Giczy Andor
Kistücsök / Jahni László
Kollázs / Győrffy Árpád
MÁK / Mizsei János
Olimpia / Ádám Csaba
Onyx / Mészáros Ádám
Platán / Pesti István
Salon / Wolf András
St. Andrea Restaurant / Barna Ádám
Stand, Stand25 / Széll Tamás & Szulló Szabina
Tama / Erdei János

 

Az éttermek egyéni kínálatai a Dining Guide weboldalán folyamatosan nyomon követhetők.