Magyar bor a világ legjobbjai között

Szerző: | 2021.07.12 | Italsor

Egyetlen magyar bor kapott két aranyat is idén a világ legbefolyásosabb és legszigorúbban bírált borversenyén. A mádi Juliet Victor borászat 2017-es 6 Puttonyos Tokaji Aszúja lenyűgözte a londoni International Wine Challenge zsűrijét, 15 ezer tétel közül került a legjobbak közé.

Különféle termőtalajok találkozásából keletkezett, kivételesen gazdag terroir – ez jellemzi a Tokaji borvidék területén található mádi birtokot. Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított területen találjuk a Váradi család birtokát, a Juliet Victor borászatot. Küldetésük megtalálni és megteremteni a tökéletes egyensúlyt történelmi és modern között: a nagy múltú termőterületen csúcstechnológiával előállított borokat készítenek. Palackoznak elegáns, száraz fehérbort és egyedülálló édes desszertbort.

A borászat tulajdonosa, Váradi József – a Wizz Air, Európa egyik legsikeresebb légitársaságának alapítója – így nyilatkozik: „A Juliet Victor az én utam arra, hogy visszaadjak valamit. Barátainkkal azt szoktuk mondani, az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz borokat igyunk. Hiszem, hogy a Tokaji borvidék, különösen Mád képes a világszínvonalú borkészítésre. A Juliet Victor maga az előrelátás, a megérzés – exkluzív és inkluzív egyszerre. A Juliet Victor egy élmény, amely jobbá teszi az életet. Azt gondolom, a szárnyalás szebbé változtatja a világot a boldogság feltételeinek megteremtésével. A Juliet Victor arra született, hogy mindannyian élvezhessük a boldogságot, ez teszi személyes történetemet is kerek egésszé.”

A pincészet idén tavasszal sikerrel szerepelt a világ legbefolyásosabb és legszigorúbban bírált borversenyén, az International Wine Challenge-n. A zsűriben helyet foglalnak a nemzetközi boripar elismert szakértői, kereskedelmi döntéshozói és influenszerei, hogy évről évre megtalálják a versenyen képviselt 52 bortermelő ország 15 ezer tételéből a legjobbakat.

A Juliet Victor borai közül idén tavasszal hármat is díjaztak, két furmintot (Betsek Furmint 2018 és Bomboly Furmint 2018), illetve a 2017-es 6 Puttonyos Tokaji Aszút, ami kategóriájában Gold elismerést kapott. Az aranyéremmel kitüntetett borokat a zsűri újrakóstolja, majd kiválasztja közülük a nagydíjat érdemlő legjobbat – ezt a Gold Trophy-díjat kapta idén egyedüli magyar borként a már említett aszú.

Az aszút e héten a Decanter Wine Challange-en is díjazták: a bor Platina minősítést kapott, továbbá Bomboly és Király Furmint tételek aranyérmet, Betsek Furmint bor pedig bronzérmet nyert. A nevesszakportál méltatta a 6 Puttonyos Tokaji Aszú intenzív, texturált és összetett (fűszeres, narancsos, lonc és azálea jegyek) ízvilágát, édes, ám mégis finom savasságát.

A sajtótájékoztatón bemutatott bor palackja is különleges: a címkéjén látható képrészletet Anton Molnár festőművész készítette. „A Juliet Victor Triptichon 2020 egy szenvedélyes terv alapján készült. Váradi József műkedvelő és gyűjtő a kiállításaimon látta Patinasorozataimat: ezeken a festményeken expresszív absztrakcióban keverednek a színek – ahogyan a zenében, úgy a képzőművészetben is helye van az improvizációnak. A címkén három festmény jelenik meg, amelyek külön-külön és együtt is önálló egészet alkotnak, erős, karakteres színekkel, a magyar trikolór mellett megjelenítve az aszú aranyát. Lajos király a borok királyának és a királyok borának nevezte a tokaji borokat, ezen analógia mentén nevezném ezt a palackot és együttműködést a művészetek borának és a bor művészetének.”