A magyar csapat ott lesz Lyonban!

Szerző: | 2018.06.12 | Bocuse d'Or, Hírek

Norvégia nyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét, ezüstérmes Svédország bronzérmes Dánia lett, a magyar csapat – Pohner Ádám és Csillag Richárd – a 8. helyen végzett és továbbjutott a lyoni döntőbe, amelyre jövő januárban kerül sor.

A legjobb commis díját Olaszország kapta, a legjobb zöldséges tányért a franciák, a legjobb hústálat a finnek készítették. A dobogósokon túl Finnország, Franciaország, Belgium, Svájc, Magyarország, Izland és az Egyesült Királyság vesz részt a lyoni fináléban.

A Bocuse d’Or európai válogatójának helyszínén, Torinóban, június 11-12-én tíz-tíz ország versenyzett a lyoni döntőbe való továbbjutásért. A szabályok értelmében ismét 5 óra 35 perc állt rendelkezésre a hústál és a vegetariánus tányér elkészítésére. Mindehhez Castelmagno sajtot, Fassona Piemontese marhafilét, Sant’Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet kellett kötelezően felhasználniuk, míg a titkos alapanyagot, a spagettit a versenyzők csak vasárnap este tudták meg.

Pohner Ádám, Csillag Richárd (commis) és Vomberg Frigyes (coach) az első napon, a 4-es boxban szerepeltek, és nagyon magabiztosan, fegyelmezetten dolgoztak, meglepetések és váratlan események nélkül. Széll Tamás, a két évvel ezelőtti európai győztes pedig a zsűri elnökeként vett részt a versenyen, míg a kóstolózsűriben hazánkat Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke képviselte.

„Jól ment minden, mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan szerettük volna. Bent a boxban maximálisan tudtunk koncentrálni, semmi nem zavart meg bennünket. Volt néhány dolog a vasárnapi piacon, amivel másképp számoltunk, de csak apróságok, ezeket is tudtuk kezelni. Minden olyan lett, ahogy terveztük” – mondta el a konyha elpakolása után, hétfőn Pohner Ádám. Majd kedden, a továbbjutás megszerzése után így nyilatkozott a mezőny legfiatalabb – és nagyon elégedett – séfje: „Rengeteget tanultunk az elmúlt hónapokban, aminek nagy hasznát vesszük majd a lyoni felkészülésben, és a következő években is.”

Széll Tamás, aki a torinói versenyen Jerome Bocuse, Carlo Cracco és Enrico Crippa mellett a zsűrelnöki székben foglalt helyet, elmondta, hogy nagyon más nem versenyzőként jelen lenni a Bocuse d’Oron. Az elmúlt években ő a versenyboxban volt, amíg a zsűri kóstolt, a mostani új helyzet volt számára. A feladat nem könnyű, mert az összes ételt (azaz naponta húsz tányért) meg kell kóstolnia, ami igen megterhelő feladat. A magyar csapat ételeinek kóstolásakor annak örült a legjobban, hogy mindkét étel jól sikerült, kiegyensúlyozott volt a két tányér, míg sok országnál voltak jelentős különbségek a két étel színvonala között.

 

A magyar csapat ételei

Vegetáriánus tányér: Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött „tojáshéj” – ebbe a töltelékbe került bele a meglepetés alapanyag, azaz a spagetti. Sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte. Feketekenyér padlizsánnal töltve. Póréhagyma-spárga tekercs, mogyorómajonézzel. Zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel. Petrezselymes-pórés velouté.

Hústál: Bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, rókagomba. Borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgomba. Cékla karamellizált hagymával. Karalábé borsóval és petrzselyemmel. Kacsamáj almával. Vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel. Petrezselymes risotto vadspárgával és rókagombával.

Magyarok a VIP-ben

A versenyhelyszínen a VIP szektorban a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által üzemeltetett magyar stand is működött, ahol a közönség magyar alapanyagokat, ételeket és italokat ismerhetett meg.

“Ez is, és a tény, hogy Széll Tamás a zsűrielnökségben kapott helyet, bizonyítja, hogy Magyarország jogosan tart számot a nemzetközi gasztroelit figyelmére – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, és hozzátette, hogy Széll Tamást az a megtiszteltetés is érte, hogy felkérték, hogy házigazdaként vegyen részt a verseny hivatalos welcome vacsoráján. A torinói esemény szervezője, a GL Events welcome vacsoráján a magyar séf két olasz kiválósággal, Michelangelo Mammolitivel és Nicola Portinarival kápráztatta el a csapatok elnökeit és a többi VIP vendéget.

Fotók: Designfood/Fekete Antonnio