Magyar cukrász a világ legjobbjai között

Szerző: | 2022.02.15 | Hírek

Menyhárt Attila nyerte a World Chocolate Masters közép-európai fordulóját, így bejutott a döntőbe. A Four Seasons és a Kollázs vezető cukrásza idén októberben a párizsi világdöntőn versenyez majd a legjobb cukrász címért.

Neves és elismert cukrászmesterek mutatták be tudásuk legjavát Kölnben, a World Chocolate Masters közép-európai regionális fordulóján. A versenyen Menyhárt Attila a Németországot képviselő Markus Weber és az Ausztriából érkező Johannes Warmuth elől magabiztosan nyerte el a megtisztelő, Közép-Európa Csokoládémestere címet. Attila 2022 áprilisában Barcelonában, a WCM Bootcampen készül fel a világdöntőre.

A hagyományosan Párizsban megrendezett World Chocolate Masters verseny hasonló színvonalat képvisel szakmai körökben mint a lyoni Coupe du Monde de la Pâtisserie (Pastry World Cup) cukrász-világbajnokság. A „holnap”-tematikára épülő versenyen idén fontos szerepet kapott a művészet, a tudomány, a technológia és a dizájn, melyek együttesen hivatottak megformálni a jövő csokoládéját. A versenyzőknek többféle nézetből kellett bemutatniuk a csokoládét és a legmodernebb cukrász technikákat. A regionális fordulóban Attilának egy desszertet (french pâtisserie-t), egy 100 százalékig növényi alapú snacket, egy bonbont és egy maximum 5 kg súlyú csokoládészobrot kellett egyedül elkészítenie mindössze 8,5 óra leforgása alatt.

Attila a kezdetek óta tudatosan dolgozott azon, hogy világszínvonalú, elismert cukrásszá váljon. Az innovatív, csúcstechnológiás cukrászat híveként soha nem adta alább a tökéletesnél. Francia alapokon nyugvó egyedi stílusa, a prémium kategóriát képviselő alkotásai és a szakmája iránti szenvedélye miatt számos rangos nemzetközi elismerést begyűjtött pályafutása során. 2019 januárjában a desszertek Michelin Guide-jának tartott angol nyelvű So Good évkönyvben, 2020-ban a spanyol nyelvű, nagy múltú Dulcypas magazinban szerepelt legújabb desszertkollekciójával.

A formavilágot a kakaó ihlette, melyekben egyaránt visszaköszönt a kakaófa, a kakaó virág és a kakaóbab megjelenése. Ízekben több csavart is vitt a receptúrákba, ahol olyan helyi hungarikumok is helyet kaptak, mint a tihanyi levendula, a szegedi fűszerpaprika vagy az őrségi tökmag – előbbi infúzió, utóbbi gianduja formájában. Az ízeken és a látványon túl a zsűri nagyra értékelte Attila profi és tiszta munkáját, és a végeredményben megtestesülő aprólékos tervezést, maximalizmust. Az első helyezés mellett Attila a közönségdíjat is megnyerte csokiszobrával.

„Kezdetektől fogva Párizs és a döntőbe kerülés volt a cél, és nagyon hálás vagyok a csapatomnak és a szponzoroknak, hogy támogattak ebben. Ha jól sikerül a döntő, az sem csak személyes győzelem, hiszen az egész magyar cukrász szakma felkerülhet a világtérképre.”

Menyhárt Attila 14 évesen kezdte pályafutását. Közel 6 éven át óceánjáró hajókon tanulta a szakmát, majd évtizedeken át dolgozott a legnevesebb európai cukrászatokban. 2015 óta építi saját, önálló brandjét, a Meinhart Patissiert, és 2017-ben fogadta el a nagy presztízsű Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest főcukrászi felkérését.

(Fotó: Fekete Antonio Designfood)