Magyar diák a legjobb halszakácsok közt

Szerző: | 2016.04.26 | Hírek, Karrier

Czompa Fanny a BGE KVIK vendéglátás-szálloda szakirányos III. évfolyamos hallgatója az első három között végzett az Olivier Roellinger francia halas szakácsversenyen, melynek a témája a fenntartható fejlődés keretében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

A korábban francia, majd spanyol versenyzőkkel megrendezett versenyt idén első ízben 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki és négy helyszínen bonyolították le.

Fanny féléve készült a versenyre és április 20-án megnyerte a Magyarország számára kijelölt helyszínen, Lengyelországban megrendezett versenyt, ahol észak- és kelet-európai versenyzők vettek részt. A professzionális recept szerinti étel elkészítésére két és félóra, míg a házi asszonyira fél óra állt rendelkezésre.

A profi étel: posírozott óriási laposhal és fokhagymás tigrisgarnéla spenótos gnocchival, zöldségcsigákkal és citrusos mártással.

A háziasszonyi: posírozott óriási laposhal, curry és metélőhagyma ízesítésű burgonyapüré, citrusos mártással.

Fanny ezzel az eredményével bekerült a Tengeri halak és Tenger gyümölcsei Szakácsok Nemzetközi Csapatába.

Felkészülésében segített Tischler Petra, (sous chef Costes Downtown, hat évvel ezelőtt végzett BGE hallgató), Laurent Lemal (a francia 2015 Bocuse d’Or győztese), Hidvégi Hedvig, Balog Siposné Szőcze Anikó és Dr. Sándor Dénes.

Az ünnepélyes eredményhirdetés június 8-án Párizsban lesz az UNESCO székházában, az Óceánok Világnapján, ahol kiderül, hogy Fanny hányadik helyen végzett.  A szervezők az első helyezetteket meginvitálják egy vacsorára és egy éjszakára Relais & Châteaux egyik egységbe és a négy regionális győztesnek megszerveznek egy találkozót a tengeri halak és tenger gyümölcseivel foglakozó szakemberekkel.