Magyar furmintok nemzetközi karrier előtt

Szerző: | 2015.09.15 | Hírek, Italsor

Bemutatkozott Tokaj egyik legújabb, ám annál ígéretesebb pincészete a Breitenbach Tokaj, amelynek borait a Budavári Borfesztiválon is már kóstolni lehetett.

Kis János borász 2007-ben indította útjára a nagymamájáról elnevezett pincészetet, két éve pedig olyan magyar gyökrekkel rendelkező amerikai befektetői kör fedezte fel ezt a kis borászatot, akik mindent meg akarnak tenni Tokaj, a furmint és a hárslevelű sikeréért.

George E. Pataki, magyar származású amerikai politikus, New York állam volt kormányzója, aki jelenleg az amerikai elnöki posztért is elindult, befektet Tokajban, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy Magyar származású tulajdonstársaival – Dán Károly diplomatával, Sylvia Hemingway marketingszakemberrel és Holló Ernő állatorvos-befektetővel – karöltve világhírűvé tegye a hárslevelűt és a tokaji furmintot.

Idén, 2015-ben készültek el az első 2013-as tételek – furmint, hárslevelű és narancsbor – melyeket a Budavári Borfesztiválon nagy sikerrel mutattak be a nyilvánosságnak. A birtokközpont Bodrogkisfaludon van, a tervek szerint 2016-ra elkészül az egykori XIX. századi Schell kúria felújítása, itt kap majd végleges helyet a Breitenbach Tokaj pincészet,  később pedig éttermet és apartmanokat alakítanak majd ki a tulajdonosok.

Jelenleg összesen mintegy tíz hektárnyi területen folyik a szőlőművelés, Tokaj legkiválóbb területein, a teljesség igénye nélkül a Halas, a Lapis, a Nyerges, a Szerelmi vagy épp a Szent Tamás dűlőkben.

Kiss János, borász, birtokigazgató Szerencsen született, több évszázados családi kötődéssel Hegyaljához és a borkészítéshez, melyből négy generáció tudását megtapasztalva ő maga is tanulta a szőlészetet és borkészítést. Dédapja és nagyapja is birtokigazgató vincellérként dolgozott, nagy dűlők – például a Lapis – telepítéseiben vettek részt tervezőként és irányítóként.

breitenbach1A Károly Róbert Főiskola elvégzése mellett WSET felsőfokú és sommelier képzésen is részt vett, és évekig a borkereskedelemben dolgozott. Saját birtokát 1997-től kezdte el felépíteni Breitenbach néven, az első területét ekkor vette a Lapis teraszon.2005-ben súlyos balesetet szenvedett, amely visszavetette a birtoképítést, de meggátolni nem tudta azt. 2006-ban készültek el az első Breitenbach borok, a Lapis késői és a Borbála Cuvée késői szüret. 2007-et kísérleti évjáratnak tekintette, amelyből hatéves hordós és egyéves palackérlelés után kerül forgalomba az első aszúja a Lapis dűlőből.

2008-ban a száraz borok felé fordult, ebben az évben készült a Lapis Hárslevelű, a Halas Furmint, az Ordinárium Furmint és a Nagy Palánt Furmint. Ezeknek a borknak, és a 2006-os Borbála Cuvéenek köszönheti, hogy mai társai és befektetői felfigyeltek a munkájára. 2009-ben elkészült az első száraz szamorodni évjárat is a Lapis dűlőből. 2010-ben a nagyon rossz és esős évjárat miatt nem készített bort, de egy évvel később elkészült első birtokbora. 2012-ben az extrém meleget is felülírta a tömeges lopáskár a Lapis dűlőben.

2013-ban teljesen megváltozott a borászat élete, amikor barátokból lett befektetők érkeztek, akik megvásárolták János területeit és őt magát is bevonva új céget alapítottak. Ennek köszönhetően  már János is főállású szőlészként és borászként dolgozik tovább a Breitenbach Tokajnál.

Új területeket is vásároltak, amelyek egy része a legnagyobb nevű, már bizonyított dűlők közül, míg másik részük a borvidék feltörekvő területeiről került ki. Bodrogkisfaludon megvásárolták a Schell-család legutóbb közösségi házként szolgáló, elhanyagolt, 19. századi kúriáját, amelyben elkezdték felépíteni az új birtokközpontot.