Magyar kézműves sajtok a világ élvonalában

Szerző: | 2023.11.06 | Hírek

Október 27-én rendezték meg Trondheimben, Norvégiában a patinás World Cheese Awards-ot, ahol 264 bíró 4502 mintából választotta ki a legjobbakat. A megmérettetésen 5 kontinens 43 országa képviseltette magát.

A versenyen hét magyar sajtműhely vett részt: öt családi manufaktúra és két kisüzem, akik összesen 11 érmet nyertek termékeikkel. Az arányokat tekintve, más sajtkészítő nemzetekkel összehasonlítva, ez óriási bravúr.

A kézműves magyar sajtkészítők évek óta ostromolják a világversenyeket, és számtalan kiemelkedő eredmény született már, de idén kaptuk eddig a legtöbb érmet. Ez azt jelenti, hogy a magyar kézműves sajtok minősége egyenértékű a nagy hagyományokkal rendelkező nemzetek termékeivel.

Az érmes magyar sajtműhelyek:

Breier Farm, Elek Szabolcs két aranyérem
Csíz Sajtműhely, Kun Anita és Réthy György két ezüstérem
Tolbán Sajtmanufaktúra, Urbán Tibor, egy ezüstérem, egy bronzérem
Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, Vidáné Kondor Oktávia, egy ezüstérem, egy bronzérem
Varga György, Körüi Sajt, egy ezüstérem
Pipitér Sajtműhely, Székely Nóra, egy bronzérem
Szarvasi Agrár Zrt. Molnár Judit, egy bronzérem
_________________________________________________________________
Nyitókép: 123rf.com