Magyar-kínai találkozó a tea jegyében

Szerző: | 2015.11.13 | Események, Hírek

A két ország közti kereskedelmi kapcsolatok bővítése érdekében magas rangú kínai szakemberek, hazai Kína-szakértők, a terület minisztériumi felelősei, és a két ország baráti, szakmai közös szervezetei egyaránt jelent voltak a november 11-12.-i teafesztiválon és workshopon.

Nem meglepő módon, a hazai teakultúra messze elmarad a kínaitól, ahol ennek az ősi növénynek a termelése és fogyasztása fontos része a történelemnek, az egészségügynek, a kultúrának, a gasztronómiának, és a GDP növelésének. A rákospalotai kínai kereskedelmi központban tartott, kulturális bemutatókkal színesített eseményen a szervezők megpróbálták a hazai teázókat, teaházakat és kereskedéseket is egybegyűjteni, hogy tanuljanak a messziről érkezett mesterektől, és egymás kínálatát is jobban megismerjék.

A rendezvényen beszédet mondott He Hailing, Guangxi Zhuang nemzetiségi autonóm terület kereskedelmi hivatalának főosztályvezetője, fontosnak ítélve a magyar-kínai kapcsolatok e téren való bővítését.

Nálunk, bár a teafogyasztás ázsiója emelkedik, inkább a kávé népszerű. Ugyanakkor a kínaiak a gyümölcsteát, valamint az ízesített, mesterségesen aromásított füveket nem tartják teának, nem is beszélve az általában jeges teaként aposztrofált italokról. A hazai éttermekben ugyancsak egyre több helyen kínálnak teát, ám ezek csupán afféle „európai kísérletezések” egy kínai  mester szemével.

Az igazi teafüvekre és titkaikra több százan voltak kíváncsiak a rendezvényen, ahol sárkány- dob- és evőpálcikatánccal, valamint kóstolóval fogadták az érdeklődőket