Magyar pezsgősiker Londonban

Szerző: | 2022.06.08 | Hírek, Italsor

Idén 19. alkalommal rendezték meg a Decanter World Wine Awardsot, a világ legnagyobb borversenyét, ahol négy platina mellett kilenc magyar tétel kapott aranyérmet.

A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legtekintélyesebb és legbefolyásosabb borversenye, melyre idén mintegy 18 244 tételt neveztek 54 országból. A tételek elbírására pedig mintegy 250 borszakértő gyűlt össze Londonban, köztük 41 Master of Wine és 13 Master Sommelier. Az eredményeket a DWWA június 7-én tette közzé, a szervezők Magyarországnak összesen 4 platinát, 9 aranyat, 57 ezüstöt és 70 bronzérmet osztottak ki. A szigorú zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont).

Magyarország sikerét jelzi, hogy a négy platinával és kilenc arannyal díjazott tételek között Tokaj mellett egy-egy balatoni és egri tétel is szerepel, a hazai tradicionális pezsgők pedig újabb két aranyéremmel lettek gazdagabbak. A Kreinbacher Birtok nyolcadik éve szerepel megszakítás nélkül az éremlistán pezsgőivel, a 2022-es DWWA-ra nevezett tételek közül a Prestige Brut 96 pontot, a Brut Classic pezsgő pedig 95 pontot elérve aranyérmet nyert el, illetve a Kreinbacher Birtok egyik bora, a 2020-as szüretelésű Juhfark tétele is bronz minősítést nyert el.