Minden, ami sajt

Szerző: | 2017.09.06 | Események, Hírek

Sajtgasztronómia, sajtvásár, sajtműhely, sajtpiknik, sajt-bor és sajt-sör párosítási workshopok, sajt játszótér, vajköpülés, térzene. Az V. Magyar Sajtmustra kínálatában szeptember 29-október 1. között a Kárpát-medence kézműves sajtjai és műhelyei lesznek a főszereplők.

Az évről évre egyre színesebb 3 napos rendezvény Nagyegyházán, a KKASE- Sajtkészítők Egyesülete és a Bicskei MG Zrt. szervezésében  várja a sajtkészítő szakma javát és a gasztronómia szerelmeseit, a sajtimádó közönséget, ahol a látogatók megleshetik a sajtkészítés fortélyait vagy éppen kipróbálhatják a vajköpülést.

A szervezők, felkarolva a Kárpát-medencében élő magyar sajtkészítő mestereket, műhelyeket, egy olyan programlehetőséget kívánnak nyújtani mind a termelők mind pedig a lakosság számára, amely közelebb hozza az embereket a gasztronómiához, a magyar sajtkultúrához.

Az esemény idén is a nagyegyházi Hangistálló Sajtmegállóban, az egykori Batthyány grófok birtokán, ötszáz négyzetméter alapterületű, több mint száz éves, gyönyörűen felújított, ma már rendezvény helyszínként funkcionáló istállóépületben kerül megrendezésre.

 

Konferencia, verseny és street food

Szeptember 29-én, pénteken sajtversenyt rendeznek, amelyre várják a sajtkészítőket és a versenyző sajtokat a Kárpát-medence területéről. A független zsűri a szakmai nap folyamán, a nemzetközi sajtversenyek meghatározott szempontrendszere alapján bírálja a nevezett termékeket. A sajtkészítő mesterek és érdeklődők mindeközben szakmai konferencia keretében kiváló szakemberek előadásait hallgathatják különböző, a szakmát érintő témakörökben.

Szombaton és vasárnap sajtvásárt és sajtünnepet szerveznek, bemutatókkal, sajt-bor és sajt-sör párosítási workshopokkal, vajköpüléssel, sajt-kavalkáddal, ismeretterjesztő gyerekprogramokkal, sajt piknikkel és színvonalas zenei produkciókkal.

A Sajtok utcáján be is lehet vásárolni, nem csupán tejtermékeket, hanem szörpöket, borokat, söröket, kolbászokat, szalámikat egyaránt. Mindeközben a Zsendice Sajt és Gasztronómia (Sándor Tamás), a Tolbán Kézműves Natúr Élelmiszerek (Urbán Tibor) és a Csurgódombi Sajtkonyha (Pózer István) elhivatott csapata streetfood jellegű sajtgasztronómiai kalandot kínál.

A sajtműhelyben pedig híres sajtkészítők rézüstökben készítik a sajtot és közben elmesélik a kulisszatitkokat, mellettük pedig túrógombóc is készül, de a szervezők gondolnak a legkisebbekre is, akiket játszótérrel és izgalmas játékokkal várnak.

További információ: www.sajtmustra.hu, www.facebook.com/sajtkeszitokegyesulete