Magyar szakácsok sikere Abu Dzabiban

Szerző: | 2022.06.15 | Hírek

A Global Chefs Challenge az a verseny, ahol a világ legjobb szakácsai találkoznak, hogy megmérettessenek három versenykategóriában: a Global Chefs Challenge-ben, a Global Pastry Chefs Challenge-ben és a Global Young Chefs Challenge-ben.

A kulináris világbajnokságon és a Worldchefs regionális elődöntőjén elért csúcsteljesítmény alapján kerül ki a végső TOP 20 döntős ország, akik egymás ellen versenyeznek a Global Chef Challenge döntőjébe. Itt a legjobbak gyűlnek össze, hogy megmutassák a konyhaművészet mesterségét.

A verseny főszervezője a Szakácsegyesületek Világszövetsége (Word Association of Chefs Societes – Worldchefs), amelynek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség is tagja. 1928-ban August Escoffier elnökletével 17 nemzet alapította a Sorbonne-on, és amelynek ma már 112 ország szakácsegyesülete tagja szerte a világból közel 12 millió szakemberrel.

Adamek Balázs korábban elért eredményei alapján (Malajzia Global Chefs Challenge 10. hely, Nemzeti Válogatott kiváló szereplése a luxembourgi kulináris világbajnokságon) automatikusan kvalifikálta magát a 2022-es Abu Dzabi világdöntőbe, így ő képviselte hazánkat Kocsis Marcell commis segítségével (felkészítőjük Volenter István volt).

A versenyszabályzatban mindig az előre megadott, kötelező alapanyagok köré kell felépíteni a négyfogásos fine dining menüt. A menü elkészítésére öt óra állt rendelkezésre a versenyzőknek. Idén kötelező alapanyagként használniuk kellett halibut halat, borjúmirigyet, borjúnyakat, borjúbélszínt. A menü egy vegán előételből, egy halételből, borjú felhasználásával elkészített főételből és desszertből áll. A fogásokból 12-12 adagot kell készíteniük: 8 vendég a konyhájuk előtt megterített asztalnál kóstolta meg az ételeket, hármat a zsűri tagjai kaptak meg, egy adagot pedig a fotózás kedvéért készítettek el.

Balázs és Marcell vegán menüjében szerepelt sült zeller dióval és almával, marinált spárgával és kókuszos zellerszósszal, a halas tányéron halibut filé volt kaviárral, karfiollal és uborkával, míg a főétel borjúbélszín volt borjúterrine-nel, borjúmiriggyel töltött hagymával, burgonyapürével, gombatarte-tal és borjújus-vel. A fiúk desszertes tányérja színekben pompázott, volt rajta csokoládé mousse málnazselével, citrusos mangósalátával, teagyöngyökkel és fűszeres málnafagylalttal.

Az eredményeket a gálavacsorán hirdette ki a zsűri a kongresszus közel 2000 delegáltja előtt, ahol kiderült, hogy Balázs és Marcell a WACS Global Chef Challenge versenysorozat eddigi legjobb magyar eredményét érte el: csupán hét, óriási hagyományokkal rendelkező csapat előzte meg őket.

„Véget ért egy fejezet, s a közel egyéves folyamatos munkának meglett az eredménye. Ezt a csapatot a kitartás és a tanulás iránti vágy jellemzi. Büszke vagyok mindenkire, aki valamilyen formában segítette a versenyzőinket. Szeretném megköszönni kollégáink munkáját, önzetlen támogatását, ami ösztönzően hatott rájuk a menü megalkotásánál. Köszönöm a kollégáknak, hogy segítettek bennünket a szervezési és lebonyolítási feladatainkban, végül és nem utolsósorban pedig a családjainknak, hogy sokszor nélkülöznek, nélkülöztek bennünket – értékelte a szereplést Krivács András, az MNGSZ elnöke.”