Magyarok a WorldChefen

Szerző: | 2018.07.17 | Hírek

Július 14-én este a gálavacsorával ért véget a 105 tagország 10 millió gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societes (WorldChefs) világkongresszusa, amelyen a 2017-es kontinentális régiódöntőkön legjobban szerepelt szakács- és cukrászcsapatok mérték össze tudásukat.

Hazánkat a felnőtt szakácsok között Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis (felkészítőjük Volenter István), a cukrászok között pedig Maczák Anna séf és Marosi Mónika commis (trénerük Györgyicsek Péter) képviselte.

Pénteken a szakácsok versenyeztek és készítették el 4 fogásos versenymenüjüket – vegetáriánus előétel, meleg előétel, főétel és desszert – a világszövetség által meghatározott fő alapanyagokra építve, melyben szerepelt többek közt a holland borjú nyelv és hátszín, a Kaluga kaviár, a csokoládé és a tea. A Global Chef címért összesen húszan indultak, és végül Svédország nyert, őt követte Finnország és Norvégia, míg a magyar csapat a szoros versenyben végül a 10. helyen végzett.

Szombaton a cukrászoknak nyolc óra állt rendelkezésre, hogy a tányérdesszertet, a tortát és a díszmunkát elkészítsék és tálalják, „Truly Asia” témában. Az 1,2 méter magas csokiszobrukon így ázsiai motívumok kaptak helyet: elefántormány, ázsiai márványkő, kínai templom, indiai Buddha, maláj oroszlánfej és egy japán legyező. Az ő feladatuk sem volt könnyű, hiszen itt a tíz döntősből közel a fele ázsiai volt, akik hihetetlenül formálják a cukrász artisztikát az elmúlt években, és váltak igazi vezérekké a világban. Végül itt a versenyt Szingapúr nyerte Malajzia és Olaszország előtt, Maczák Anna és Marosi Mónika 7. helyen végzett.

Fotó: Csárdás Ferenc