Magyarok a La Liste-ben

Szerző: | 2016.12.07 | Hírek, Konyha

Francia kulturális intézmények 2015-ben hozták létre az új La Liste nevű globális éttermi rangsort, amely a világ legjobb 1000 éttermét veszi sorra. Lássuk idén kik kerültek be a 2017-es La Liste élvonalába!

Idén a tavalyi negyedik helyezett, a párizsi Guy Savoy érdemelte ki a legjobb étterem címét, a maximális 100 pontból 99,75 pontot érve el. Második helyen a tokiói Kyo Aji, harmadikként a New York-i  Le Bernandin végzett, őt az Alain Ducasse au Plaza Athénée (Párizs), az El Celler de Can Roca (Girona), a Jean-Georges (New York), az Osteria Francescana (Modena), a Kyubey (Tokió), a Restaurant d’Hotel de Ville (Crissier, Svájc – a tavalyi első helyezett), és Joel Robuchon (Tokió) követi a TOP10-ben. A teljes lista itt érhető el: http://www.laliste.com/fr/laliste/world

A La Liste 1000-es listájába négy magyar étterem is bekerült: 84,75 ponttal az Onyx, 84,5 ponttal a Costes, 83,75 ponttal az Anyukám Mondta és 83,5 ponttal az Olimpia.

A 2017-es lista vezető országa ismét Japán lett, hiszen 116 étterme került fel a listára, ezzel a listán szereplő 61 ország élére került, 113 éttermével Franciaországé lett a második hely.

A zsűri fenntarthatósági különdíját az Alain Ducasse Entreprise nyerte el. A MoëtHennessy legjobb borválogatásért járó elismerését a Schwarzwaldstube im Hotel Traube Tonbach (Baiersbronn-Tonbach, Németország) kapta.

A La Liste olyan nemzetközi gasztronómiai lista, melyet nem csupán egy szakmai zsűri véleménye alapján, hanem a fogyasztók, az előkelő gasztronómiai kalauzok (Michelin, Gault-Millau, stb.), a véleményoldalak és a bloggerek értékelése alapján állítanak össze.

A 2017-es La Liste újdonsága egy 130 országból kikerült 10 000 „Best Value” éttermi válogatás, ahova azok kerülhettek be, akik minőségi ételeket kínálnak elérhető árakon.  Másik újdonság, hogy a La Liste már elérhető egy többnyelvű (francia, angol, spanyol, portugál, kínai, japán) mobilapplikáción keresztül is.