Magyarország Tortája – Versenykiírás 2016.

Szerző: | 2015.10.30 | Hírek

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2016-ra is meghirdeti a „Magyarország Tortája” versenyt. A pályázat továbbra is nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák.

A versenyre azonban csak cukrászdák, vagy vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások nevezhetnek, magánszemélyek jelentkezését nem fogadják. Minden versenyző maximum 2 db tortával nevezhet.

A nevezési díj ipartestületi tagok számára 5.000 Ft / torta.

Nem ipartestületi tagok számára a nevezési díj 20.000 Ft / torta, amely egy éves kedvezményes ipartestületi tagdíjat is magában foglal.

A nyertes torta lesz 2016. év „Magyarország Tortája”. A nyertes receptet nyilvánosságra hozzák, és augusztus 20-tól országszerte árusítható lesz.

A szervezők új, kreatív ötleteket, elsősorban magyaros ízvilágú, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat várnak.

Külön felhívják a nevezők figyelmét, hogy NE már évek óta árusított tortáikkal nevezzenek, a verseny egyik célja ugyanis új, kreatív magyar receptek és sütemények készítése. A korábbi években a versenyre már nevezett tortával nem lehet nevezni!

A versenymunkák nem tartalmazhatnak:

  • aromákat
  • fondokat
  • növényi habot
  • margarint
  • modell burkolóanyagot.

A nevezett torták:

  • 22-24 cm átmérőjű kerek alakúak lehetnek
  • minimum 3, maximum 5 textúrát tartalmazzanak
  • magassága max. 8 cm + dekoráció lehet.

Értékelési szempontok: íz/ ízek harmóniája, küllem, Magyarországhoz/az ünnephez való köthetőség, kreativitás/innováció, praktikum és ár/érték arány.

Az első zsűrizési körből 10 torta jut tovább a következő fordulókba. A júliusi döntő zsűrizésnél az utolsó fordulóba jutott tortákat a zsűrizés helyszínén kell majd elkészíteni.

Az első tíz továbbjutó torta kiválasztását a BaGaTech Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállítás szakmai napjain tartják, 2016. március 10-11-én. A zsűrizés élőben a szakmai közönség előtt zajlik. Minden nevezett torta vitrinekben ki lesz állítva, a versenyzők és a látogatók is láthatják, hallhatják a versenymunkák értékelését. Az értékeléskor a nevezett torták készítői sem a zsűri, sem a közönség előtt nem ismertek, a készítőket csak az értékelés után, a készítők hozzájárulásával hozzák nyilvánosságra.

A recepteket a nevezési laphoz mellékelni kell, a nevezési határidő betartásával!

Nevezései határidő: 2016. február 29.

A nevezési lap a www.cukraszat.net oldalról letölthető.

Az Ipartestület minden nevezett versenyzőnek visszaigazolást küld, tájékoztatva őket a verseny menetéről.

A nyertes pályázó vállalja, hogy a pontos receptet mindennemű ellenszolgáltatás nélkül a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének rendelkezésére bocsátja, aki azt nyilvánosságra hozza. A nyertes pályázó semmilyen követeléssel nem állhat elő sem a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével, sem az augusztus 20.-tól a tortát árusító cukrászdákkal szemben.

A nyertes pályázó az Ipartestülettől oklevelet kap, valamint az eddigi tapasztalatok alapján nagy médiaérdeklődésre (rádió, televízió, nyomtatott sajtó) számíthat. A médiafelkérések elfogadása a nyertes pályázó és a szakma különös érdeke, így a nyertes pályázótól elvárt kötelesség!