Magyarország vár – 5 csodás tó, ahol strandolhatunk

Szerző: | 2021.08.05 | Hírek

A kánikulában gyorsan megtelnek nagy tavaink strandjai, azonban országszerte számos kisebb, fürdőzésre alkalmas tavat lehet találni, ahol nincs akkora zsúfoltság. Íme közülük öt.

1. Szelidi-tó
Az öt kilométer hosszú Szelidi-tó a Kiskunság legkedveltebb üdülőhelye, hazánk ötödik legnagyobb tava. Déli partján ingyenes és fizetős strand közül választhatunk, ahol homokos stranddal, kempingekkel, játszóterekkel, vízi csúszdákkal várják a látogatókat, a fizetős részen vízibiciklit, csónakot, kenut is bérelhetünk.

Hazánk ötödik legnagyobb tava a Szelidi-tó
Fotó: Kovács Árpád / Tourinform Kalocsa

A tó vize ugyan nem minősített gyógyvíz, de már a középkorban is használták gyógyításra, ma idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.

2. Orfűi tavak
A hatvanas évek elején felszíni víztározót alakítottak ki az orfűi völgyben, az így létrejött mesterséges tórendszer első tagja volt a 11 hektáros Orfűi-tó. Déli szegletében a homokos Kistó Strand tökéletes fürdőzésre, de a vízi sportok, a horgászat és az aktív turizmus kedvelői is találnak programot.

Orfűn több tó közül is választhatnak a strandolók
Fotó: Tourinform Orfű

A tórendszer legnagyobbikán, a 72 hektáros Pécsi-tavon nagyobb fordulatszámon dübörög az élet, az Aktív Víziturisztikai Központban szörföt, sárkányhajót, kajakot, kenut vagy SUP-ot is bérelhetünk. Az üdülőterület híres fesztiválja a Fishing on Orfű, amelyet idén augusztusban újra megrendeznek.

3. Bánki-tó
A Nógrád megyei Bánk község mellett található Bánki-tó méltán népszerű a fürdőzők körében. A festői dombok között megbújó héthektáros tó homokos, füves strandja erre a szezonra újjászületett, többek között gyerekpancsolót és játszóteret kapott, megszépültek a kiszolgáló épületek.

Bánki-tó
Fotó: Tourinform Vác

Bérelhető vízi bicikli és csónak is, a főszezonban koncertekkel, színházi előadásokkal szórakoztatják a nyaralókat a szabadtéri Tószínpadon.

4. Rukkel-tó
A Budapest közelében, Taksony és Bugyi között fekvő egykori bányatavat a Rukkel család fejlesztette modern, színvonalas vízi parkká.

Vízi park lett az egykori bányatóból
Fotó: Rukkel-tó Waterpark

A hatalmas parkosított területen 16 vízi csúszda, vízi vidámpark, wakeboardpálya, ugrótornyok, vízibicikli-, csónak- és kajakbérlési lehetőség garantálja, hogy a család minden tagjának élményteli legyen a strandolás.

5. Hársas-tó
Megejtő természeti környezetben, csendes stranddal vár Szentgotthárd mellett a mesterségesen kialakított Hársas-tó, amelyet az Őrség Balatonjának is hívnak.

Hársas-tó
Fotó: Tourinform Szentgotthárd

Az eldugott kis tó déli részén kiépített ingyenes strandon büfé is működik. A tóparti sétány melletti tanösvényen a környék élővilágával ismerkedhetünk.

Kiemelt kép: Rukkel-tó Waterpark

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: