Magyarország vár: A legendák kastélya az örök szerelem titkát is rejti

Szerző: | 2023.12.11 | Hírek

Magyarország egyik mesebeli kastélya egészen a II. világháborúig a Nádasdy család otthonaként szolgált. A nádasdladányi kastély az örök szerelem titka mellett sok legendát is rejteget.

 

A ma újra teljes pompájában tündöklő kastélyt Nádasdy Ferenc és felesége, Zichy Ilona építtette családi otthonának Linzbauer István bécsi építész tervei alapján. A tudor stílusú kastélyban közös hálószobát terveztek, ami meglehetősen szokatlan volt a dualizmus korában. 1876-ban úgy készült el a kastély, ahogy megálmodták, de a grófnő – sajnálatosan korai halála miatt – már nem tudta élvezni a közös otthonukat.

A kastélyt Nádasdy Ferenc és felesége, Zichy Ilona építtette

Linzbauer halála után Hauszmann Alajos vette át a tervezési munkákat, neki köszönhetjük a kastély egyik legimpozánsabb terét, az ősök csarnokát, ahol a család leghíresebb tagjainak egész alakos képmásai néznek le ránk.

Szintén az ő tervei alapján készült a könyvtár, amelynek bámulatos vörösfenyő burkolata mellett az elegáns polcrendszerekben, a kazettás famennyezetben és a csavart oszlopokban is gyönyörködhetünk.

A kastély legimpozánsabb terme az ősök csarnoka

A legendák kastélya című kiállítást többféleképpen ismerhetik meg a látogatók, akár idegenvezetéssel, egyénileg vagy visual guide segítségével indulnak útjukra, biztos, hogy különleges élményben lesz részük. Az ősök csarnokában megcsodálhatjuk az eredeti portréfestményeket, kipróbálhatjuk a kastély egykor korszerű műszaki felszereltségét megidéző eszközöket, a könyvtárban az eredeti tervrajzok másolatát lapozgathatjuk. A gyermekeket korabeli játékok replikáival berendezett játszószoba várja. Látványos kisfilmek mesélnek a család történetéről és a ház hajdani műszaki felszereltségéről.

Járja be a kastély csodálatos angolparkját is, amelyet egy festői tó kis szigettel és vízeséssel, valamint egy víztorony tesz még romantikusabbá.

BORGIÁK, DRAKULA ÉS MÁRAI

A romantikus, soktornyos, pártázatos kastély több filmrendezőt megihletett, itt forgatták a Borgiák, az Underworld és a Drakula egyes jeleneteit, valamint a Márai Sándor regényéből készült A gyertyák csonkig égnek című magyar filmet is.


________________________________

Képek: NÖF Nonprofit Kft.
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: