Magyarország vár: A mennyei ügyek hivatala Sümegen

Szerző: | 2023.08.21 | Hírek

Érkezzünk bármelyik irányból Sümegre, a középkori vár már messziről üdvözöl bennünket egy magányos hegycsúcs tetejéről. A várhegy lábánál álló barokk püspöki palotában életre kel a múlt.

A sümegi vár a 11. században a veszprémi püspökség birtokában volt. Évszázadokon keresztül intenzíven fejlődött, a török időkben a térség bevehetetlen bástyájaként tartották számon. Ekkor lett a veszprémi püspökség egyházi elöljáróságainak kúriája a vár alatti épület.

A püspöki palotát Padányi Biró Márton 1748–1755 között építtette, a mai napig a magyarországi barokk kiemelkedő alkotása. A megújult palota Mennyei ügyek elnevezésű kiállításán minden installáció arra ösztönöz, hogy fogjuk, tapintsuk, forgassuk meg, élvezzük az interaktív játékokat, nézzük más szemszögből a múltat, és éljük át a régi idők hangulatát.

A várhegy lábánál álló barokk püspöki palotában életre kel a múlt

A tárlat – a fejlesztéseknek köszönhetően – az elmúlt időszak egyik legjobb turisztikai attrakciójává vált, ahol a látogatók megismerkedhetnek Padányi Biró Márton püspök életével és hitéleti tevékenységével, továbbá Franz Anton Maulbertsch híres bécsi festő munkásságával. 3D-s kisfilmeken és kiterjesztett valóságon alapuló visual guide tartalmak és hologramok segítségével pedig minden korosztály számára élvezetesen mutatják be a palota különböző építési fázisait.

A kiállítás 2022-ben elnyerte az Év Kiállítása címet

A látogatókat egész idő alatt arra ösztönzik, hogy használják a képzeletüket és kreativitásukat. A kisebbek mesés kiállítási kalauz segítségével ismerhetik meg a püspök mennyei hivatását, a nagyobbak rokokó szerkóba bújva leplezhetnek le barokk optikai illúziókat, míg a karrierválasztás előtt állóknak egy „fejvadász” segít eldönteni, hogy secretarius, kulcsár, esetleg hajdú lenne a testhezálló feladat számukra.

A kiállítás 2022-ben elnyerte az Év Kiállítása címet, amelyet a Pulszky Társaság 2010-ben alapított, és a kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültséget, kreativitást és a közönséggel való kapcsolatteremtő képességet jutalmazza.

________________________________
Képek: NÖF Nonprofit Kft.
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: