Magyarország vár: A természetről tanít a Soproni-hegység

Szerző: | 2023.11.22 | Hírek

Fenyvesektől illatos erdei ösvényekkel, kristálytiszta levegővel és a keleti Alpokig nyúló panorámával várja a kirándulókat az osztrák–magyar határ által kettészelt Soproni-hegység. A többszáz kilométernyi jelzett turistaútvonal mellett a szelídebb lankákat két keréken is bebarangolhatjuk.

A hegység Sopronhoz legközelebb eső része a tanösvényekkel sűrűn behálózott Lövérek. Itt húzódik az ország első, Ciklámen nevű tanösvénye: a 8 kilométer hosszú útvonal jelzéseit követve a Soproni Tájvédelmi Körzet természeti értékeivel, növény- és állatvilágával ismerkedhetnek meg alaposabban a kirándulók. Az ösvény érinti a Deák-kút forrást és a faszerkezetes Várhely-kilátót is, ahonnan visszanézhetünk a városra, szép időben pedig az Alpok keleti magaslatait is megcsodálhatjuk. Különösen a gyerekek fogják élvezni a Lövérek elvarázsolt erdei útján, a Boszorkány meseösvényen fellelhető különleges feladatokat és izgalmas játékokat. Az ösvény a népszerű Károly-kilátóba torkollik, amelynek kétszintes tetőteraszáról a Fertő tótól az Alpokig nyúló panoráma tárul elénk.

A Károly-kilátóból a Fertő tótól az Alpokig nyúló panoráma tárul elénk

A Soproni Parkerdőben, a Károly-kilátó szomszédságában található a Kőhalmy Vadászati Múzeum, ahol a gyerekeket interaktív eszközök avatják be a természet csodáiba. Az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadasparkban pedig nemcsak az erdőről, de a vadgazdálkodásról és a kőzetekről is sok érdekességet megtudhatunk. A vadaspark fahíd sétányáról vegyük szemügyre a dám- és gímszarvasokat, őzeket, muflonokat, vaddisznókat és az apróbb vadakat.

A fahídról megfigyelhetjük a a vadaspark lakóit

Soprontól nyugat felé távolodva, a kevésbé feltárt erdőkben is számtalan lehetőség nyílik a kirándulásra: a széles hegyhátakkal, éles gerincekkel, sasbércekkel és mély völgyekkel szabdalt hegységben 400 kilométer jelzett túraösvényből állíthatjuk össze a kedvünknek és erőnlétünknek leginkább megfelelőt. Levezetésként keressük fel a soproni dombok szőlőskertjeit, és kóstoljuk meg a borvidékre jellemző zweigeltet és kékfrankost.

Bringás tippek

1. Hazánkban egyedülálló a Lövér MTB tanösvény (10 km), amely információs táblákkal segít eligazodni a hegyikerékpározás rejtelmeiben, nem csak kezdőknek. A Lövér kempingtől, az egykori műszaki határzár nyomvonalán indul.

2. A határ menti bringás kör (26 km) Ausztria felől kerüli meg Sopront, és közben érinti az egykor elzárt határövezetet, valamint olyan látványosságokat, mint a Tómalom és a Páneurópai Piknik Emlékhely.

________________________________
Szerző: Szerdahelyi Krisztina
Képek: Tourinform Sopron
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: