Magyarország vár: Ahol a szerzetesek és a betyárok is menedékre leltek

Szerző: | 2023.08.10 | Hírek

Sűrű és vadregényes erdők, szurdokok, csodálatos kilátást nyújtó hegyi legelők, betyárok barlangjai mellett építészeti, kultúrtörténeti emlékeket is kínál a Bakony.

Ciszterciek öröksége

Bakony fővárosának számító Zirc leglátogatottabb nevezetessége a ciszterci apátság. Az egyház- és rendtörténeti kiállítás megtekintése során a 800 éve Zircen élő szerzetesek korábbi és jelenlegi mindennapjaiba nyerhetünk betekintést. Az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárát a 18. században alapították, mára 65 ezer kötettel büszkélkedhet.

Az apátság udvarán egy söröző is működik, ahol 300 éves tradíció alapján főzött sörök kóstolhatók. Innen pár lépés az arborétum, az angolkertstílusban létesült 18 hektáros park, amely Magyarország legmagasabban fekvő fás gyűjteménye.

Nyelvünkről interaktívan

Az apátság közelében érdemes betérni a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházba is, amelynek Regulyversumát az Év kiállításának választották tavaly. A névadó, Reguly Antal Zircen született néprajzkutató, a finnugor népek közötti kapcsolatok feltárásának úttörőjeként ismert. Életét egyetlen nagy utazásként mutatja be az interaktív kiállítás, a szövegezésében tág teret kapnak a kéziratai, a neki vagy róla írt levelek, szövegek.

A Regulyversum az Év kiállítása lett 2022-ben | Fotó: Semsei Sándor

A nyelvrokonságot bemutató teremben pedig az uráli (finnugor és szamojéd) nyelvekből hallgathatunk – akár egyénileg is, fülhallgatóval – közös eredetű szavakat több rokon nyelven, és nyomon követhetjük az Urál hegység domborzati térképére vetített útvonalon Reguly barangolását a térségben.

A Bakony szíve

Zircről irány a Bakony szíve, Bakonybél, ahol a bencések telepedtek le, a jelenlegi monostor elődjét még a 11. században alapították. Innen mindössze egy rövid séta a Borostyán-kút és mellette a Szent Gellért tiszteletére emelt kis kápolna tövében fakadó három forrás, feljebb pedig a kálvária. Bakonybélről minden irányba, gyalog vagy kerékpárral is kirándulhatunk. A kerékpárosok könnyebb és nehezebb kör-, vagy vonaltúrák között választhatnak.

Bakonybéli romantika | Fotó: 123rf.com

A hegység varázslatos kirándulóhelyei a vadregényes Ördög-árok és a festői Gaja-szurdok, amelyek több barlangot, üreget rejtenek. A Sobri Jóska-barlang is azoknak az időknek az emlékét őrzi, amikor a hagyomány szerint a betyárok a szinte felfedezhetetlen járatok miatt bevették magukat a Bakonyba.

TÚRATIPPEK

Bakony-járók paradicsoma: Magával ragadó a Vinye–Cuha-völgy–Csesznek–Hódos-ér völgye útvonal, amelyet változatos erdők, hegyi patakok kísérnek.

Burok-völgyi kaland: Egész napos körtúra az Isztimér–Burok-völgy–Bükki vadászház–Barkócás–Isztimér útvonalon, amelynek fő attrakciója az őserdei hangulatú Burok-völgy.

Családi túrák: Sárcsikúti, Tiszafás vagy Hubertlaki tanösvények; vonatozás a Cuha-patak völgyében.

________________________________
Szerző: Szerdahelyi Krisztina
Nyitókép: a zirci apátság épülete | Fotó: 123rf.com
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: