Magyarország vár – Bakancslista a Balaton északi partján

Szerző: | 2021.08.13 | Hírek

Az északi parton nincs helye a láblógatásnak és az unatkozásnak, annyi tenni- és látnivaló akad a fürdésen kívül vagy éppen helyett.

Helikon Kastélymúzeum

Vissza a főúri világba
Fotó: Helikon Kastélymúzeum

Repüljünk vissza a 18–19. századi főúri világba a hűs termekben berendezett enteriőrkiállításon, a lenyűgöző könyvtárban és a pompás kastélykertben, majd engedjünk a szorgosan zakatoló modellvasutak csábításának.

Tapolcai-tavasbarlang

Csónakázás a föld alatt
Fotó: Egri Csaba / BFNPI

A karsztvidékek és a föld mélyén megbúvó barlangok titkainak felfedezése, a „kúszóbarlang” és a „kőtapogató” kipróbálása után kezdődhet az igazi kaland, a csónakázás a kristálytiszta vizű tavasbarlangban.

Badacsonyi körtúra

Kilátás a hegyről
Fotó: turizmus.com

Romantikus helyszínek és különleges geológiai formák mellett visz az utunk a Badacsony tetejére felkapaszkodó, 464 lépcsőfokból álló Bujdosók lépcsőjéig. A körtúrát teljesítőknek több mesés kilátópont lesz a jutalma.

Salföldi Major

A major egyik lakója
Fotó: BFNPI

Őshonos állatokkal ismerkedhetünk a hajdani gazdaság életét bemutató Salföldi Majorban. Nézzük meg a múltba repítő szekér- és kocsikiállítást, szívjuk be a fűszerkert illatát, s hagyjunk bőven időt az állatsimogatóra és a játszótérre is.

Folly Arborétum

Pihenés az arborétumban
Fotó: Folly Arborétum

Élvezzük a festői balatoni panorámát egy pohár bor társaságában, induljunk vezetett túrákra vagy holdfényleső esti sétákra a 400-féle tűlevelűt, 200-féle lombos fát és több ezer évelő növényt felvonultató badacsonytomaji magánarborétumban.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Egy hajdani vulkán belseje
Fotó: Kaszián Ágota / BFNPI

Ismerjük meg az ég felé nyúló, kétszintes bazaltoszlopok titkait az izgalmas kiállításon, majd – az új pihenőpontokon meg-megpihenve – kapaszkodjunk fel a lélegzetelállító panorámáért a csúcsra.

Levendula Ház Látogatóközpont

Illatos kiállítás
Fotó: Vers József / BFNPI

A föld mélyén dolgozó erőkről, a félsziget kialakulásáról és a domboldalakat lilává varázsoló, illatos levendula termesztéséről mesél igen látványos módon a tihanyi Belső-tó partján lévő kiállítás.

Lóczy-barlang Látogatóközpont

Ámulatba ejtő formák
Fotó: Egri Csaba / BFNPI

Hűsítő programért keressük fel a szakvezetéssel végigjárható, különleges formájú kőzetekkel ámulatba ejtő Lóczy-barlangot és új látogatóközpontját Balatonfüreden. Az interaktív kiállítás és tanösvény számos érdekességet tartogat.

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

Mindent a balatoni halakról
Fotó: Bodorka

Mit kell tudni az apró küszről, és mekkorára nőhet egy harcsa? Minden kiderül a Balaton élővilágáról a 15 édesvízi, 2 tengeri akváriumot és 2 terráriumot felsorakoztató füredi Bodorkában.

Kiemelt kép: Kaszián Ágota / BFNPI

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: