Magyarország vár: Barangolások a Balaton szívében

Szerző: | 2023.07.28 | Hírek

Tihany az a hely, ahová újra és újra érdemes visszatérni. A bencés apátság, az egyedülálló panoráma, az átható levendulaillat és a vulkáni képződményeket feltáró túraútvonalak akkor is számtalan élményt ígérnek, ha épp nincs strandidő.

Az 1055-ben alapított apátság és a fenséges, kéttornyú barokk templom épülete immár felújítva, teljes pompájában mutatkozik a Tihanyi-félsziget egyik magaslatán. Eredeti állapotában állították helyre az altemplomot, újjászülettek a kiállítóterek, és augusztus végéig az egyik legfontosabb nyelvemlékünket, a tihanyi alapítólevelet is megnézhetjük az apátsági múzeumban.

A templom melletti dombon keressük meg a sövényből alkotott új nyelvemlék-labirintust.

 

Panoráma minden irányba

Kihagyhatatlan a Visszhang-domb tövétől az apátságig vezető Pisky sétány, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a tóra és a kikötőre, a kilátóponton akár Kolodko Mihály miniszobrával, Gombóc Artúrral is fotózkodhatunk.

Panoráma az apátság mellett | Kép: Tourinform Tihany

Az apátság 250 éves magtára Tihany főterén turisztikai látogatóközpontként született újjá, belső teraszáról az Ófalu, a Belső-tó és a félsziget változatos dombjai tárulnak elénk.

 

Vulkánok földje

A Belső-tó felé leereszkedve álljunk meg a Levendula Ház Látogatóközpontnál, ahol megismerhetjük Tihany keletkezését, természeti értékeit, növény- és állatvilágát.

Az Aranyház az egyik leglátványosabb geológiai képződmény | Kép: Vers József

A vulkáni utóműködés 3 millió évvel ezelőtt különleges geológiai képződményeket, gejzírkúpokat hagyott hátra,a legtöbbjét a Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmezőn találjuk, közülük is leglátványosabb az Aranyház.

 

Levendula minden mennyiségben

Aki szeretne elmerülni a tihanyi levendula történetében, annak a látogatóközponton kívül érdemes megnéznie a közeli Lavender Tihany kiállítását és látványműhelyét, de a Csokonai utcában lévő Illatok Házában is sok minden kiderül erről a sokoldalú gyógynövényről és a hazai illóolajipar születéséről.

 

Túratippek

Kép: Lavender Tihany

1. Tókerülő tanösvény: A Belső-tó körül vezető, 10 állomásos, játékos feladatokkal kísért tanösvény az itt zajló értékőrző munkát is bemutatja.
2. Lóczy Lajos tanösvény: A Sajkodi-öböltől a barátlakásokig a félsziget legszebb természeti látnivalóin vezet végig a zöld T jelzésű út. A 14 kilométeres sétautat akár szakaszonként is be lehet járni.
3. Körtúra a gejzírmezőn: A Levendula Háztól kapaszkodunk fel az Aranyházhoz, majd a Lóczy Lajos tanösvényen sorra vesszük a legérdekesebb geológiai alakzatokat. Végül két hegyen át felmegyünk a gyönyörű kilátást nyújtó Akasztó-dombra, ahonnan már csak pár lépés a Belső-tó. A 6 kilométeres körtúra 2,5 óra alatt kényelmes tempóban teljesíthető.

________________________________
Szerző: Szerdahelyi Krisztina
Nyitókép: Tourinform Tihany
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: