Magyarország vár – Barokk szépség a Naszály lábánál

Szerző: | 2021.10.12 | Hírek

Több száz éves múmiák, az ország egyetlen háromszög alakú barokk főtere, gerillaszobrok és az év cukrászdája – Vác megér egy kirándulást.

Vác könnyen elérhető Budapestről, fél óra csupán vonattal, és hétvégeken rendszeres hajójáratokkal is megközelíthető. A mozgás szerelmesei két keréken is kényelmesen eljuthatnak a városba, amióta átadták a Budapest és Vác közötti kerékpárút még hiányzó szakaszát.

A kenusok és kajakosok örömére a belváros határában csónakházat és vízitúraközpontot avattak a közelmúltban, szomszédságában pedig elkészült egy különleges pumpapálya, ahol bringások, rolleresek és gördeszkások is próbára tehetik ügyességüket.

A váci pumpapálya Fotó: Aktív Magyarország

A két sportlétesítménytől indul a Duna-parton a Váci korzó, az ország leghosszabban kiépített sétánya.

 

Múmiák és gerillaszobrok

Hallottak már a váci múmiákról? A Tragor Ignác Múzeum Memento Mori című kiállításának múmiái nem a fáraók korából származnak, a 18. században temették el őket. A főtéren álló Fehérek templomában felújítás során bukkantak arra a lefalazott kriptára, ahová elsősorban a város egykori tehetősebb polgárai és egyházi személyiségei temetkeztek. A kripta különleges mikroklímájának köszönhetően nemcsak a 265 elhunyt teste, hanem ruházata és egyedi díszítésű fakoporsója is megdöbbentő épségben maradt ránk, amint azt a kiállításon láthatjuk.

A Memento Mori kiállítás díszes koporsói Fotó: Tourinform Vác

 

Magyarország egyetlen diadalívét is Vácon találjuk. A helyiek által Kőkapunak nevezett építményt 1764-ben Mária Terézia és kísérete érkezésének tiszteletére építették a váciak, mindössze öt hónap alatt. A legenda szerint amikor ezt az uralkodó megtudta, inkább kikerülte, nem mert átmenni alatta, mások szerint attól tartott, hogy a rebellis magyarok esetleg ráomlasztják.

Vác barokk főtere Fotó: Tourinform Vác

 

Aki rajong Kolodko Mihály miniatűr gerillaszobraiért, az Vácon hármat is láthat belőlük. A diadalívnek hátat fordító Mária Terézia aprócska szobrán kívül a vasútállomás előtti téren Morzsa kutya és tyúkanyó párosa Petőfi Sándor Anyám tyúkja című verséből lép elénk, a háromszög alakú főtér végében, a Sajdik-gyűjtemény előtt elhelyezett parittyázó fiú pedig a karikaturista alkotásait idézi meg.

Morzsa kutya és tyúkanyó – Vácnak három Kolodko-szobor is jutott Fotó: Szántó Zoltán

 

A hangulatos barokk főtér sarkán álló Mihályi Cukrászdát semmiképp ne hagyjuk ki! Az aprócska üzlet tulajdonosa, Mihályi László immár zsinórban negyedszer nyerte el az Év Cukrászdája díjat.

 

Pom Pom és Gombóc Artúr

Vác egyik kiemelt nevezetessége, a székesegyház és az Egyháztörténeti Múzeum jelenleg felújítás miatt ugyan nem látogatható, de a város barokk műemlékei, kiállítóhelyei bőségesen kínálnak látnivalót. A Csukás István népszerű mesefiguráit életre keltő Sajdik Ferenc Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikusnak, a Ludas Matyi hetilap legendás karikaturistájának a Pannónia Házban tekinthető meg az életmű-kiállítása, számos egyéb értékes gyűjtemény mellett.

 

Túratipp

 Fotó: Szántó Zoltán

Kedvelt kirándulóhely a Vác fölé magasodó Naszály hegy, amely geológiai érdekességekkel, barlangokkal és lenyűgöző kilátóhelyekkel örvendezteti meg a túrázókat.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: