Magyarország vár – Békés kerekezés a Viharsarokban

Szerző: | 2021.10.19 | Hírek

Békéscsaba és környékének természeti látnivalói és épített öröksége szinte kínálja magát a felfedező kerékpártúrákhoz. Az útvonalakból most kettőt mutatunk be.

CSABAI KÖRTÚRA (28 km)
Az útvonal szinte végig a festői szépségű Élővíz-csatorna és a Gerlai holtág mentén, javarészt csendes dűlőúton vagy az erdő sűrűjében. Békéscsabáról, a Széchenyi-ligettől indulva a pósteleki parkerdőbe kerekezünk, amelynek közepén áll az Ybl Miklós tervezte gerlai Wenckheim-kastély romja – eredeti szépségét telepített kronoszkóp mutatja meg. A családias parkban a gyerekeket kisállatsimogató várja, lehet piknikezni, a tűzrakóhelyeken sütni-főzni, de büfé is üzemel. Visszatekerve Békéscsaba kulturális, természeti látnivalóinak felfedezésével zárjuk a túrát; ne hagyjuk ki a főpályaudvar különleges hangulatú Mozdony büféjét sem!

Élővíz-csatorna Gerlai holtág Békéscsaba Viharsarok

SZABADKÍGYÓSI KASTÉLYTÚRA (15 km)
Békéscsaba központjából indulva, a zöld jelzést követve először a Kereki Kertek és Kenderföldek határolta területen 21 kisebb-nagyobb bányató hatalmas vízfelületének páratlan látványa tárul elénk. A célállomásunk, Szabadkígyós büszkesége a szintén Ybl jegyezte Wenckheim-kastély, amelynek felújítása jelenleg éppen zajlik. Hatalmas parkja romantikus sétára hív, a kastély tövében pedig egy tavacska vidítja fel a kirándulókat. A kastélypark bejáratánál található lipicai méneshez olyan közel mehetünk, hogy meg is simogathatjuk a lovakat.
Továbbkerekezünk az ókígyósi Wenckheim-majorság hajdani központjához, itt megnézhetjük a Szent Anna-kápolnát, valamint a Ferenc József császár és Sisi egykori látogatásának emlékére állított diadalívet.
Ha időnk és erőnk engedi, Szabadkígyós másik felén beiktathatunk még egy nagyjából 5 km-es gyalogtúrát is a Kígyósi tanösvényen. Kirándulásunkhoz a békéscsabai Tourinform irodában bérelhetünk kerékpárokat, és túratérképekkel is segítenek. visitbekescsaba.com

Póstelek parkerdő Békéscsaba

 

CSABAI KOLBÁSZ FESZTIVÁLHANGULATBAN

Az október 29–31. között megrendezett híres fesztiválon idén – a járványhelyzet miatt – elmaradnak a kolbásztöltő versenyek, lesz viszont kolbászkészítő és disznóvágás-bemutató, nemzetközi szárazkolbász-verseny és számtalan más program, koncertek sora. csabaikolbaszfesztival.hu